6 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε τώρα!

Όταν ζεις με μια γάτα, μπαίνει μια ρουτίνα, ειδικά όσον αφορά το φαγητό. Κι όμως, πολλές ενέργειες που κάνουν οι ιδιοκτήτες γατών σε καθημερινή βάση στην πραγματικότητα δεν συνιστώνται και στη συνέχεια δεν συνιστώνται καθόλου για την ευημερία και την υγεία του τριχώματος τους. Ορίστε ποιες!

1. Μην αλλάζετε ποτέ δίαιτες

Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουμε πολλοί από εμάς: να ταΐζετε πάντα το ίδιο πράγμα στη γάτα σας. Άλλωστε, αν του ταιριάζει, δεν τον πειράζει να τρώει και φαίνεται υγιής, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τη διατροφή του.

Ειδικά από τη στιγμή που οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι γνωστό ότι είναι κάπως απαιτητικοί όσον αφορά το φαγητό. Έτσι, αν αγοράζαμε νέες κροκέτες ή καινούργιο πουρέ και αρνούνταν να το αγγίξουν, θα ήταν πεταμένα χρήματα!

Αλλά στην πραγματικότητα, συνιστάται ανεπιφύλακτα ναενθαρρύνουν την ποικιλία στη διατροφή μιας γάτας. Ο στόχος? Αύξηση της γαστρεντερικής ανοχής, ή πιο απλά ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας. Με λίγα λόγια, να περιοριστούν, μακροπρόθεσμα, οι πεπτικές διαταραχές, αλλά και αποφύγετε τη μονοτονία. Το τελευταίο μπορεί πράγματι να καταλήξει να πιέζει μια γάτα να βουρκώσει τη διατροφή της.

Στην άγρια ​​φύση, οι γάτες δεν περιορίζονται σε μία τροφή. Φαίνεται λοιπόν φυσικό να προσφέρουμε στις οικόσιτες γάτες τροφές με διαφορετικές γεύσεις, υφές και μυρωδιές. Προσοχή όμως, στην αρχή είναι απαραίτητο να εισάγουμε σταδιακά νέες τροφές! Και αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε αυτή τη διαφοροποίηση των τροφίμων όταν είναι γατάκια…

2. Δώστε τα γεύματα σε ένα μπολ

Πολλές γάτες τρώνε από ένα μπολ. Φαίνεται σαν μια εντελώς αθώα χειρονομία. Κι όμως, το να ταΐζετε τη γάτα σας σε ένα μπολ είναι τόσο πιο βαρετό γι’ αυτόν. Σίγουρα λοιπόν το ζώο σίγουρα θα φάει χωρίς να παραπονιέται, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η συνήθεια έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του.

Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι πρώτα και κύρια κυνηγοί. Στην άγρια ​​φύση, περνούσαν μεγάλο μέρος του χρόνου τους που ήταν ξύπνιοι κυνηγώντας το θήραμά τους. Ήταν η κύρια δραστηριότητά τους. Σήμερα οι οικόσιτες γάτες αναπληρώνουν αυτή την έλλειψη παίζοντας χρόνο με τους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

μπάλα γάτας
Πιστώσεις: nensuria / iStock

Έτσι, αν θέλετε να δώσετε στη γάτα σας μια πιο φυσική εμπειρία σίτισης, χρησιμοποιήστε παιχνίδια που ενθαρρύνουν την αναζήτηση τροφής, όπως το Pipolino για παράδειγμα. Με αυτόν τον τρόπο, το αιλουροειδές σας θα τονωθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και ως εκ τούτου θα είναι αναγκαστικά πιο χαρούμενο!

3. Σίτιση σε πολυσύχναστο δωμάτιο

Οι γάτες είναι μοναχικά αρπακτικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη συνήθεια να τρώνε το θήραμά τους σε θορυβώδη μέρη ή γύρω από άλλες γάτες. Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι α πηγή άγχους για αυτούς, ωθώντας τους είτε να αρνηθούν να φάνε, είτε να βιαστούν να καταβροχθίσουν το μερίδιο τους.

Για να αποφύγετε το άγχος κατά τη διάρκεια των γευμάτων για τη γάτα σας, βάλτο σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς ενοχλητικό θόρυβο (όπως το πλυντήριο πιάτων αναμμένο για παράδειγμα). Και κυρίως φροντίστε να είναι μόνος του, δηλαδή να μην είναι με άλλα ζώα ή ακόμα και με παιδιά.

Καλό να ξέρω : εάν η γάτα σας έχει τη συνήθεια να βγάζει την τροφή της από το μπολ της και μετά να την τρώει πιο μακριά, αυτό μερικές φορές είναι σημάδι ότι χρειάζεται περισσότερη ιδιωτικότητα.

4. Βγάλτε ένα κουτί κατευθείαν από το ψυγείο

Μερικές γάτες δεν θα ενοχλούνται τόσο πολύ τρώγοντας κρύο φαγητό. Αλλά κατά γενικό κανόνα Οι αιλουροειδείς φίλοι μας προτιμούν φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου. Ή ελαφρώς ξαναζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή στον κίνδυνο εγκαυμάτων σε αυτή την περίπτωση!).

Για άλλη μια φορά, αυτή η προτίμηση τους προέρχεται από τους άγριους προγόνους τους που όταν κυνηγούσαν δοκίμαζαν τη λεία τους όσο ήταν ακόμη ζεστοί.

5. Δώστε γεύματα δίπλα στο μπολ νερού και/ή στο κουτί απορριμμάτων

Στη φύση, Οι γάτες δεν τρώνε ποτέ δίπλα στο νερό τους. Και ακόμη λιγότερο από εκεί που κάνουν τις δουλειές τους. Θα φοβόντουσαν πάρα πολύ μολύνουν το φαγητό τους ή, αντίθετα, η πηγή νερού τους.

μπολ για γάτες
Συντελεστές: LightFieldStudios/iStock

Με τον ίδιο τρόπο, στις οικόσιτες γάτες δεν αρέσει να τρώνε κοντά στο μπολ τους (ή στο σιντριβάνι τους) και στο κουτί απορριμμάτων τους. Φροντίστε λοιπόν καλά διαχωρίστε κάθε μέρος.

Εάν ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα, αυτό μπορεί να είναι κάπως δύσκολο. Αλλά εμπιστευτείτε μας, είναι σημαντικό για τη γάτα σας να κρατά τα πάντα μακριά η μία από την άλλη, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγα μέτρα.

6. Δώστε γλυκές τροφές για να τον ευχαριστήσετε

Πρώτα από όλα, η γάτα είναι α σαρκοφάγος αυστηρόςπου σημαίνει ότι είναι μόνο σχεδιασμένο για να τρώει κρέας, και τίποτα άλλο. Οπότε, φυσικά, είναι δυνατόν να του δίνουμε περιστασιακά φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες –όπως λιχουδιές για παράδειγμα– αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά τα γλυκά φαγητά (κέικ, μους σοκολάτας κ.λπ.), ορισμένοι από εμάς τείνουμε να τα θεωρούμε ως μικρές λιχουδιές για το φουρνάκι μας. Ένας τρόπος για να τους ανταμείψετε μετά το γεύμα για παράδειγμα. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η συνήθεια είναι εντελώς… άχρηστη.

Πράγματι, εκτός από το γεγονός ότι Η ζάχαρη είναι πολύ κακή για την υγεία των γατώνκαλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν είναι αυτά, αλλά τότε καθόλου ευαίσθητο στη γλυκιά γεύση. Οι γευστικοί κάλυκες τους δεν είναι φτιαγμένοι για να μυρίζουν αυτή τη γεύση, σε αντίθεση με το αλμυρό, το πικρό ή το ξινό.

3 συμβουλές για να τα παρατήσει

Πώς να φροντίσετε μια ετοιμοθάνατη ή ηλικιωμένη γάτα;