3 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να ανταμείψετε σωστά τη γάτα σας

Ακόμα κι αν η γάτα είναι γνωστό ότι είναι ένα ανεξάρτητο ζώο, μπορεί και πάλι να εκπαιδευτεί. Λοιπόν… λίγο. Και, καθώς η τιμωρία δεν λειτουργεί ποτέ με αυτό το ελεύθερο πνεύμα, ο μόνος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του και να τον ενθαρρύνετε να το ξανακάνει είναι να ανταμείψετε τις προσπάθειές του. Όχι όμως έτσι κι αλλιώς! Εδώ είναι τα σωστά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να ανταμείψετε τη γάτα σας.

1. Δώστε του μια λιχουδιά

Θα θέλαμε να σας πούμε ότι, όπως ο σκύλος, η γάτα αισθάνεται πολύ κολακευμένη όταν ανταμείβεται με ένα χάδι από το αφεντικό της και ότι αυτό τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τις προσπάθειές του… Δυστυχώς, λυπούμαστε που σας απογοητεύουμε αλλά η γάτα σας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χάδι σας.

Αν σε «υπακούει», περιμένει πολλά περισσότερα από αυτό: ένα κέρασμα, διαφορετικό από τις συνηθισμένες κροκέτες του και κατά προτίμηση μια γεύση που λατρεύει ! Τα δισκία μαγιάς μπύρας, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα αιλουροειδή.

2. Χαλαρώστε

Η εκμάθηση νέων τεχνασμάτων δεν είναι στη φύση της γάτας, η οποία εκτιμά την ελευθερία του και την ελεύθερη βούλησή του σαν κόρη οφθαλμού. Έτσι, για να αποφύγετε να τρομάξετε τον γατόγατό σας, αποφύγετε να του διδάξετε πράγματα που είναι πολύ δύσκολα από την αρχή.

τσατ Βεγγάλη χάδι καλίν
Συντελεστές: Paul Hanaoka/Unsplash

Και ιδιαιτερα, μην το αναγκάσεις ποτέ ! Θα έπαιρνες το ρίσκο να το τραυματίσεις για μια ζωή (ναι, μια γάτα τραυματίζεται γρήγορα). Για παράδειγμα, τον αναγκάζετε να περάσει από το πτερύγιο της γάτας του όταν το φοβάται. Τότε δεν θα μπορούσε να την πλησιάσει ξανά, από μακριά ή από κοντά, και θα εκνευρίζατε πολύ…

3. Επιλέξτε τη σωστή ώρα

Για να ανταμείψετε τη γάτα σας, πρέπει πάντα περιμένετε να εκτελέσει την επιθυμητή ενέργεια. Μην περιμένετε όμως πολύ γιατί μπορεί να νομίζει ότι τον επιβραβεύετε χωρίς λόγο!

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ανταμοιβή για να συνηθίσετε τη γάτα σας συσχετίστε ένα μέρος ή ένα αντικείμενο με ένα θετικό συναίσθημα. Για παράδειγμα, για αρκετές ημέρες τοποθετήστε μια λιχουδιά στο κάτω μέρος του κιβωτίου μεταφοράς του που θα το αφήσεις ανοιχτό στο σαλόνι και θα αφήσεις τη γάτα σου να το πλησιάσει μόνη της. Εάν επαναλάβετε την επέμβαση για αρκετούς μήνες, θα διαπιστώσετε ότι στην επόμενη έξοδο η μπαλίτσα σας δεν θα έχει πια τόση ανησυχία να μπει στο τελάρο της!

5 συμβουλές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αντιμετωπίσει το κολάρο

Καλή ή κακή ιδέα;