υποχρεωτικά βήματα

Είναι σπάνιο για μια γάτα να αποτυγχάνει να θηλάσει τα γατάκια της. Αλλά μπορεί ακόμα να συμβεί. Ομοίως, αν βρείτε ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι, θα πρέπει να το ταΐσετε μόνοι σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε τα μικρά κόλπα που είναι απαραίτητα για να δώσετε το μπουκάλι σε ένα ή περισσότερα γατάκια. Όχι ότι είναι επιστήμη πυραύλων, αλλά και πάλι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!

Βήμα πρώτο: Αγορά Φόρμουλα

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Και για καλό λόγο, το γάλα φόρμουλας είναι το μόνο γάλα κατάλληλο για γατάκια (εκτός φυσικά από το γάλα της μητέρας τους). Δεν υπάρχει τρόπος να τους δώσετε γάλα αγελάδας, ούτε καν κατσικίσιο ή οποιοδήποτε άλλο γάλα! Χωρίς γάλα φόρμουλας, θα είναι δύσκολο για αυτούς να επιβιώσουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, ήταν μόλις σε ηλικία δύο ή και τρεις μήνες ότι ένα γατάκι μπορεί να αποκλείσει οριστικά το γάλα από τη διατροφή του μετά την περίοδο του απογαλακτισμού.

Για να το αποκτήσετε είναι πολύ απλό, πηγαίνετε σε κτηνιατρική κλινική, κατάστημα κατοικίδιων ζώων, φαρμακείο ή ακόμα και μερικές φορές σε σούπερ μάρκετ.

Καλό να ξέρω : σε περίπτωση ανάγκης και αν δεν έχετε γάλα φόρμουλα για γατάκια κοντά, μπορείτε να ετοιμάσετε μια σπιτική συνταγή: ανακατέψτε 100 ml κατσικίσιο γάλα με 100 ml κρέμα γάλακτος σε 12% λιπαρά και 1 κρόκο αυγού. Όπως αυτό της γάτας, το γάλα πρέπει να είναι χαμηλό σε λακτόζη, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπη.

Δεύτερο βήμα: επιλογή του μπουκαλιού

Γενικά, τα μπουκάλια είναι παρέχεται με γάλα φόρμουλας. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για αυτό. Από την άλλη, μην τολμήσετε να επιλέξετε ένα ανθρώπινο μπιμπερό, η πιπίλα θα ήταν πολύ μεγάλη για το μικρό σας γατάκι. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο μπουκάλια που προορίζονται για γατάκια.

γατάκι πίνει μπουκάλι γάλα
Πιστώσεις: iStock / suemack

Τρίτο βήμα: προετοιμασία του μπουκαλιού

Μη διστάσετε να ακολουθήσετε σχολαστικά τις οδηγίες στο κουτί της φόρμουλας γάλακτος για γατάκια. Για παράδειγμα, το νερό του μπουκαλιού πρέπει να είναι χλιαρό (37-38°C) πριν προσθέσετε το γάλα σε σκόνη. Ωστόσο, προσέξτε να μην είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Πράγματι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροια στο γατάκι σας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για αυτόν σε αυτή την ηλικία.

Ομοίως, το μπουκάλι πρέπει να πλένεται προσεκτικά μετά από κάθε γεύμα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Και πάνω από όλα, μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε γάλα και μπουκάλια!

Τέταρτο βήμα: λήψη του ίδιου του μπουκαλιού

Νιώστε άνετα, κατά προτίμηση σε ένα ήσυχο μέρος. Πάρτε το γατάκι στο χέρι σας τοποθετώντας το μπροστά σας, όσο πιο καθισμένο γίνεται. Πλησιάστε το μπουκάλι στο στόμα του και στύψτε μερικές σταγόνες γάλα. Στη συνέχεια, βάλτε απαλά την πιπίλα στο στόμα του και αφήστε το να πιει ήσυχα.

γατάκι πίνει μπουκάλι γάλα
Πιστώσεις: anurakpong / iStock

Δώσε προσοχή στο ποτέ μην ταΐζετε ένα γατάκι στην πλάτη του ! Πράγματι, θα μπορούσε να πάρει μια λάθος στροφή, η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη σε αυτή την ηλικία.

Πέμπτο βήμα: οι δόσεις προς σεβασμό

Ένα νεογέννητο γατάκι δεν θα έχει τις ίδιες ανάγκες σε γάλα με ένα γατάκι πολλών εβδομάδων. Επομένως, πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες. οι δόσεις αναγράφονται στο κουτί του γάλακτος ή κοινοποιηθεί από τον κτηνίατρό σας.

Γενικά, είναι αυτής της τάξης:

  • Πρώτη εβδομάδα ζωής: 8 γεύματα την ημέρα
  • Δεύτερη εβδομάδα: 6 γεύματα την ημέρα
  • Τρίτη εβδομάδα: 5 γεύματα την ημέρα. το γατάκι είναι σε θέση να πιάσει το γάλα.
  • Τέταρτη εβδομάδα: 4 γεύματα την ημέρα. το γατάκι αρχίζει να τρώει στερεά τροφή.

Καλό να ξέρω : ένα σωστά ταϊσμένο γατάκι παίρνει γενικά 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Τελευταίο βήμα: διέγερση των γατών

Μια γάτα όχι μόνο ταΐζει τα γατάκια της, αλλά παίζει επίσης έναν ουσιαστικό ρόλο υγιεινής. Πράγματι, αυτή είναι που πρέπει βοηθήστε τους να καλύψουν τις ανάγκες τους γλείφοντας τις κοιλιές και τις γεννητικές τους περιοχές.

Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα σας. Από την άλλη πλευρά, θα χρειαστείτε, μετά από κάθε μπουκάλι, κάντε μασάζ στην περιοχή του περινέου από τα γατάκια σας χρησιμοποιώντας ένα υγρό γάντι. Ο στόχος? Βοηθήστε τους να βγάζουν τα κόπρανα και τα ούρα τους. Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, σας το παραχωρούμε, αλλά είναι πράγματι ένα ουσιαστικό βήμα!

Η γάτα μου νιαουρίζει και ξύνει την πόρτα μου τη νύχτα: πώς μπορώ να το σταματήσω;

Περνάτε αρκετό χρόνο με τη γάτα σας;