Τι είναι η θεραπεία με γάτες;

Γνωστή ως θεραπεία με κατοικίδια, η διαμεσολάβηση των ζώων αναπτύσσεται σιγά σιγά στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η πρακτική συνίσταται στη συμμετοχή ζώων (εδώ γάτες) με άτομα με διαφορετικές διαταραχές (ψυχολογικές, σωματικές, γνωστικές, αλλά και κοινωνικές κ.λπ.) προκειμένου να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει αναγνωρίσει τα οφέλη που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς μέσω αυτών των διαδικασιών. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία με γάτες και τα θετικά που παρέχει.

Η δύναμη των γατών

Η διαμεσολάβηση των αιλουροειδών συνδέεται συχνά με πρακτικές πρακτικής (ψυχοθεραπεία ή ατομική υποστήριξη). Υπάρχει όμως και στη μορφή εργαστήρια σε γηροκομεία ή μέσα νοσοκομεία.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν ενίοτε, αλλά συμβαίνει ότι ορισμένες εγκαταστάσεις υιοθετούν απευθείας μια γάτα. Αυτό συμβαίνει και στο α EHPAD στη La Roche sur Foron. Ακόμα κι αν αυτή η υιοθεσία δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί, αυτό γέμισε χαρά αρκετοί κάτοικοιφέρνοντας μια νότα αγάπης στην καθημερινότητά τους.

γουργουρίζοντας γάτα
Συντελεστές: Konstantin Aksenov/iStock

Ο ρόλος των ζώων

Οι γάτες μπορούν πράγματι να είναι πολύ στοργικές με τα αφεντικά τους, αλλά και με εντελώς ξένους. Η απλή παρουσία τους επίσης το επιτρέπει συχνά να διασκεδάζει και να ηρεμεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Η ψυχική δύναμη αυτών των ζώων τα κάνει επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέροντες διαμεσολαβητές. Τα ζώα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για να διευκολύνουν τις ανταλλαγές. Πράγματι, σε ένα ιατρικό ίδρυμα όπως ένα EHPAD, χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και επιτρέπουν δίνουν τη θέση τους στα συναισθήματα και την ευαισθησία του καθενός, που διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις και δίνει στον ασθενή αυτοπεποίθηση παρά το άγχος μιας συνεδρίας γραφείου.

Αρκετά άρθρα καταδεικνύουν έτσι τα οφέλη της γάτας χάρη στην παρουσία της, αλλά και με τα γουργουρητά της. Η θεραπεία με γουργούρισμα δρα και ως αντι-στρες για διάφορους ανθρώπους. Αυτοί οι συγκεκριμένοι κραδασμοί στους οποίους μπορούν να ταλαντωθούν άμεσα οι άνθρωποι αναφέρονται πράγματι θετικές πληροφορίες. Σε διαφορετική περίπτωση, θεραπεία γουργουρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα Εκπαιδευτικά ιδρύματα να ευαισθητοποιήσει τον σεβασμό προς τα ζώα από μικρή ηλικία. Χάρη σε αυτό, τα παιδιά είναι γενικά πιο ήρεμα και πιο υπεύθυνα, γιατί έχουν στο μυαλό τους προστατέψτε τη γάτα.

Αντιμετωπίστε διαφορετικά

Η θεραπεία με κατοικίδια είναι μια διαδικασία που υπήρχε αρκετές δεκαετίες. Πράγματι, το πρώτο γνωστό πρόγραμμα χρονολογείται από τον 9ο αιώνα στο Βέλγιο. Τότε ήταν ο William Tuke που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ζώα θεραπευτικά τον 18ο αιώνα, αναθέτοντας κουνέλια και πουλερικά σε ασθενείς σε ένα άσυλο για να τα φτιάξει. υπεύθυνος για αυτά τα ζώα. Από τότε, αρκετοί οίκοι ευγηρίας και εξειδικευμένοι οίκοι επέλεξαν να υιοθετήσουν μια γάτα για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.

Οι γάτες έχουν πραγματική θεραπευτική δύναμη και για τους ιδιοκτήτες. Συμβαίνει τότε ότι τα κατοικίδια μπορούν να επισκεφτούν τον αφέντη τους που αναρρώνει. Αν και δεν αντικαθιστούν μια ιατρική παρακολούθηση, βοηθούν έντονα στη χαλάρωση και στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. Έτσι καλούν αρκετά νοσοκομεία διευκολυντές διαμεσολάβησης ζώων ώστε οι ασθενείς να επωφελούνται από αυτές τις παρουσίες για λίγες ώρες (γενικά δύο έως τρεις ώρες). Αυτά τα εργαστήρια προσφέρουν προνομιακές στιγμές για τους κατοίκους και μερικές φορές ακόμη και παιχνίδι καταπραϋντικό ρόλο.

ηλικιωμένη γάτα
Πιστώσεις: Toa55/iStock

Οι ζωοθεραπευτικές αξιολογήσεις, ιδίως το θεραπεία με γάτες, είναι συχνά πολύ θετικές. Ωστόσο, παρά την ανάπτυξή τους, τα εργαστήρια αυτά παραμένουν αρκετά σπάνιο σε εγκαταστάσεις υγείας.

Το πλεονέκτημα των κροκέτες χωρίς κόκκους

Επικοινωνήστε με τη γάτα σας με βελτιωμένη επικοινωνία