Πώς να συνηθίσετε τη γάτα σας σε μια νέα γέννα: όλες οι συμβουλές μας!

Είτε πρόκειται για θέμα προϋπολογισμού, αποτελεσματικότητας ή ακόμα και οσμών, αποφασίσατε να αλλάξετε τον τύπο της άμμου για τη γάτα σας. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ευχαριστήσει το αιλουροειδές σας… Πράγματι, οι γάτες είναι εξίσου επιλεκτικές για τα σκουπίδια όσο και για το φαγητό. Επιπλέον, μισούν την αλλαγή. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά κόλπα για να γίνει η μετάβαση ομαλά!

1. Χρησιμοποιήστε το ίδιο κιβώτιο απορριμάτων

Εάν εκτός από την αλλαγή του κουτιού απορριμάτων, αλλάζετε και το κιβώτιο απορριμάτων της γάτας σας, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αγχωτικό για εκείνον. Πράγματι, το αιλουροειδές σας δεν αντέχει να αναστατώνει τις μικρές του συνήθειες. Καλύτερα λοιπόν να μην τα αναποδογυρίσετε όλα αμέσως, με κίνδυνο να αρχίσει να ανακουφίζεται έξω από τα σκουπίδια του. Το πιο σοφό είναι, επομένως, να το πραγματοποιείτε πάντα μια αλλαγή τη φορά.

Αφήστε το κουτί απορριμάτων της γάτας σας όπως είναι και στον ίδιο χώρο από πριν και περιμένετε μερικές εβδομάδες ή και μήνες πριν το αλλάξετε.

2. Ανακατέψτε τα παλιά σκουπίδια με τα νέα

Και αλλαγή των απορριμμάτων πολύ ξαφνική μπορεί να αναστατώσει τη γάτα σας. Προτιμήστε λοιπόν εισαγάγετε σταδιακά τα νέα σκουπίδια στο περιβάλλον του. Αυτό θα του επιτρέψει να συνηθίσει σιγά σιγά τη μυρωδιά και την υφή του. Όπως κατά την αλλαγή φαγητού, εν ολίγοις!

Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε αναμειγνύοντας 1/4 νέα στρωμνή με 3/4 παλιά στρωμνή. Στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, πηγαίνετε στο 1/2 και μετά στο 2/3 έως ότου αντικατασταθεί πλήρως η παλιά στρωμνή από τη νέα. όλα για περίπου δύο εβδομάδεςή ακόμα και ένα μήνα ανάλογα με τις αντιδράσεις της γάτας σας!

σκουπίδια
Credits: Veni vidi…shoot / iStock

Και αν οποιαδήποτε στιγμή η γάτα σας φαίνεται άβολη από αυτές τις αλλαγές, μη διστάσετε να κάνετε πίσω και περίμενε λίγο ακόμα πριν αυξήσετε ακόμη περισσότερο την ποσότητα των νέων απορριμμάτων.

3. Προσθέστε περιττώματα

Ωστε να κάνουν τα νέα σκουπίδια πιο ελκυστικά για τη γάτα σας, μη διστάσετε να βάλετε μερικά από τα περιττώματα και τα ούρα της από τον προηγούμενο καθαρισμό.

Πράγματι, το αιλουροειδές σας θα μπορέσει εντοπίσει αυτά τα απόβλητα ως δικό του. Και ωςζωική εδαφικήπιθανότατα θα νιώσει πιο άνετα να κάνει την ανάγκη του εκεί.

4. Επιβραβεύστε τον

Όπως με κάθε νέα μάθηση, είναι απολύτως απαραίτητο να επιβραβεύστε τη γάτα σας κάθε φορά που χρησιμοποιεί τα νέα του σκουπίδια. Πράγματι, στην αρχή μπορεί να έχει χρειάζεται την έγκρισή σας και την ενθάρρυνσή σας να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ανακουφιστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μην τσιγκουνεύεστε τα χάδια και τις λιχουδιές!

Από την άλλη πλευρά, εάν η γάτα σας αρνείται να χρησιμοποιήσει τη νέα της γέννα, να ξέρετε ότι είναι δεν χρειάζεται να τον επιπλήξεις. Αντίθετα, θα είχε ως αποτέλεσμα να χειροτερέψει τα πράγματα και να τον ενθάρρυνε να συσχετίσει αυτή τη νέα στρωμνή με α αρνητικό συναίσθημα.

Εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν λειτουργήσει και η γάτα σας δεν μπορεί να συνηθίσει τη νέα της στρωμνή, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να διατηρήσετε την παλιά στρωμνή ή να αλλάξετε μάρκες απορριμμάτων.

Μόνο η γάτα σας μπορεί να ακούσει αυτόν τον ήχο: δοκιμάστε!

Καλή ή κακή ιδέα;