Πώς να εκπαιδεύσετε ένα γατάκι με γιογιό;

Έχετε μόλις καλωσορίσει ένα μωρό γάτα και δεν ξέρει ακόμα πώς να ανακουφιστεί στα απορρίμματά του; Μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας στο γιογιό.

Η γάτα είναι γνωστό ότι είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ζώο όσον αφορά την καθαριότητα. Πολύ γρήγορα αποκτά τα απαραίτητα αντανακλαστικά και μετά δεν σου ζητά ποτέ να κάνεις τις φυσικές του ανάγκες. Είναι συνήθως η μητέρα του γατιού που είναι υπεύθυνη να του μάθει να γίνεται καθαρό, κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του. Αλλά συμβαίνει να μην μπορεί να αναλάβει το ρόλο της ή το γατάκι να είναι ορφανό.

Λοιπόν, πώς εκπαιδεύετε το γιογιό ένα γατάκι; Ανακαλύψτε τα βασικά της εκπαίδευσης στην τουαλέτα σε μωρά γάτες.

Η απόκτηση της καθαριότητας, φυσικό φαινόμενο στις γάτες

Ένα φυσικό ένστικτο στις γάτες, η καθαριότητα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να αποκτήσουν. Με λίγη υπομονή, λίγη ενθάρρυνση και μικρές ανταμοιβές, όπως α κέρασμα κοτόπουλου για παράδειγμα, παρόλα αυτά δεν θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ να τον εκπαιδεύσετε για να γίνει καθαρός.

Από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής της, η γάτα συνήθως διδάσκει το γατάκι της να είναι καθαρό. Του μαθαίνει να μη λερώνει τα μέρη που κοιμάται και που τρώει, και να ανακουφιστούν σε ένα αφιερωμένο μέρος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων του, το μωρό γάτα δεν ανακουφίζεται μόνο του. Η μητέρα του γλείφει την περιοχή του στομάχου και του πρωκτού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση και την ενεργοποίηση της αποβολής. Το γατάκι είναι καθαρό χάρη σε αυτή την τουαλέτα, την οποία η μητέρα του εκτελεί τακτικά.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, το γατάκι κινείται και ανακουφίζεται. Ακολουθεί τη μητέρα του στα σκουπίδια της και τα χρησιμοποιεί μαζί της, κατά μίμηση. Συνήθως χρειάζονται μόνο μερικές διαδρομές μετ’ επιστροφής για να κατανοήσετε τη χρησιμότητα του κουτιού απορριμμάτων. Κατά τη στιγμή του απογαλακτισμού, περίπου έξι ή επτά εβδομάδες, γίνεται φυσικά καθαρό. Επίσης πολύ γρήγορα αποκτά το αντανακλαστικό να γλείφει το παλτό του για να πλυθεί.

απορρίμματα γάτας
Πιστώσεις: ysbrandcosijn / iStock

Αλλά συμβαίνει το γατάκι να είναι ορφανό, η μητέρα του να μην εκπληρώνει πλήρως τον ρόλο του ή το γατάκι, που απογαλακτίστηκε πολύ νωρίς, να οπισθοδρομεί όταν φτάσει στο νέο του σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να εκπαιδευτεί στο γιογιό;

Πώς να καθαρίσετε ένα απογαλακτισμένο γατάκι;

Η γάτα έχει κανονικά έναν πραγματικό ρόλο δασκάλου: είναι αυτή που διδάσκει τα γατάκια της να καθαρίζονται χρησιμοποιώντας μια γέννα. Εάν εγκαταλείψει τα απορρίμματά της, εάν το γατάκι δυστυχώς μείνει ορφανό ή αν απογαλακτιστεί πολύ νωρίς (πριν από τις οκτώ εβδομάδες του), ο αφέντης του θα πρέπει να το αντικαταστήσει και να αναλάβει αυτόν τον ρόλο στη θέση του.

Όσο για τα γατάκια λίγων ημερών, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αναπαράγετε τη φυσική κίνηση της μητέρας, που γλείφει τα μικρά του για να τα καθαρίσει. Για παράδειγμα, εφαρμόστε μια κομπρέσα με χλιαρό νερό στην κοιλιά και την περιοχή του περινέου του γατιού σας σε τακτική βάση. Ο στόχος είναι να τον κάνει να εξαλείψει τις ανάγκες του απαλά, όπως θα έκανε η μητέρα του.

Πώς να εκπαιδεύσετε στο γιογιό ένα γατάκι 1 μηνός που βγαίνει από το καλάθι του; άρχισε με εγκαταστήστε ένα κιβώτιο απορριμάτων, μακριά από τα μπολ με νερό και φαγητό. Συνηθίστε τον να πηγαίνει εκεί μόλις τον πιάσετε να κάνει τις δουλειές του, μετά από ένα γεύμα ή έναν μεγάλο υπνάκο. Μπορείτε επίσης να το ρίχνετε εκεί σε τακτική βάση, πολλές φορές την ημέρα. Δείξτε του πώς να ξύνει το κουτί απορριμάτων με τα πόδια του, μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει καλά και ασφαλής εκεί!

Συμβουλές για επιτυχημένη προπόνηση στο γιογιό

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τη γάτα σας. Ακόμα κι αν ήταν ήδη εκπαιδευμένο στο γιογιό, η γάτα σας μπορεί να επιστρέψει στην επιχείρησή της οπουδήποτε στο σπίτι σας. Αλλά μην ανησυχείς ! Με λίγη υπομονή και μερικούς βασικούς κανόνες θα (ξανα)γίνει γρήγορα καθαρό.

Οριοθετήστε ξεκάθαρα τους χώρους του και βάλτε τα σκουπίδια του μακριά

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα γατάκι 4 μηνών που μόλις έφτασε στο νέο του σπίτι; Η γάτα έχει τη φήμη ότι είναι ένα ζώο που είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητο και εδαφικό. Όταν φτάσει στο σπίτι σας, πρέπει να μπορεί να καθησυχαστεί και να απολαύσει τους δικούς του χώρους. Πρέπει να του δώσετε χρόνο να συνηθίσει στο νέο του περιβάλλον. Στη συνέχεια, δώστε του έναν χώρο όπου μπορεί να παίρνει τα γεύματά του (με τα μπολ με νερό και φαγητό), έναν άνετο και απομονωμένο χώρο όπου μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται, έναν χώρο όπου μπορεί να παίζει (μόνος ή μαζί σας) και έναν χώρο όπου μπορεί να κάνει ήσυχα τις ανάγκες του.

απορρίμματα γάτας
Πιστώσεις: iStock

Τα απορρίμματά του πρέπει όντως να εγκατασταθούν σε α απομονωμένο και ήσυχο μέρος, μακριά από τη φασαρία του υπόλοιπου σπιτιού. Εάν το βάζετε στα απορρίμματά του πολλές φορές την ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα ή όταν βγαίνει από έναν μεγάλο υπνάκο, το μικρό σας αιλουροειδές θα καταλάβει γρήγορα ότι αυτός ο χώρος προορίζεται για αυτόν και ότι μπορεί να κάνει τις δουλειές του εκεί με απόλυτη ασφάλεια. ηρεμία. Πάνω απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο κουτί απορριμμάτων της..

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να κρατάτε το κουτί απορριμμάτων του μακριά από τους άλλους χώρους διαβίωσής του, και ειδικά από τον χώρο των γευμάτων του. Το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται δίπλα στα μπολ με φαγητό και νερό ή δίπλα στο καλάθι ύπνου! Γιατί να μην εγκαταστήσετε απλώς το κουτί απορριμμάτων στο μπάνιο ή την τουαλέτα σας; Εάν έχετε πολλές γάτες, θα χρειαστείτε πολλά κιβώτια απορριμάτων, εγκατεστημένα σε ξεχωριστά σημεία.

Τοποθετήστε μια στρωμνή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αιλουροειδούς σας

Υπάρχουν πολλά είδη και σχέδια απορριμμάτων γάτας σήμερα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν απλό πλαστικό δίσκο, στον οποίο θα τοποθετήσετε το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει τις ανάγκες της γάτας σας. Προτιμήστε έναν κάδο με αρκετά χαμηλές άκρες εάν το γατάκι σας είναι μόλις λίγων εβδομάδων.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα ντροπαλό γατάκι 6 εβδομάδων; Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη ιδιωτικότητα, μπορείτε να επιλέξετε ένα κλειστό κουτί απορριμμάτων – ένα κουτί απορριμμάτων σπιτιού. Αποτελείται από ένα δίσκο και ένα ψηλό καπάκι, επιτρέπει στη γάτα σας να απομονώνεται πλήρως όταν κάνει τη δουλειά της. Πάντα βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας μπορεί να γυρίσει εύκολα μέσα στο κουτί της απορριμμάτων της.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε την υφή και το υλικό της στρωμνής, καθώς και τις πιθανές επιλογές της: μια στρωμνή από ορυκτό ή λαχανικό, με ή χωρίς άρωμα, σε κόκκους, σε ροκανίδια ή απλά σε εφημερίδα. Να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε, μερικές γέννες τείνουν να κολλάνε στα μαξιλάρια της γάτας σας!

σκουπίδια γάτας
Πιστώσεις: iStock

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το κουτί απορριμμάτων είναι πάντα καθαρό και γεμάτο (αφήστε ένα στρώμα απορριμμάτων τουλάχιστον 5 cm). Για να καθαρίσετε το δίσκο, απλώς περάστε τον τακτικά κάτω από ζεστό νερό. Η γάτα θα δυσκολευτεί να ανακουφιστεί σε ένα λερωμένο μέρος. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή προϊόν αμμωνίας για να καθαρίσετε τυχόν παραλείψεις που μπορεί να έχει η γάτα. τα αιλουροειδή τείνουν να έλκονται και να διεγείρονται από αυτό το είδος μυρωδιάς.

Επιβράβευση παρά τιμωρία

Όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία μάθησης, η αρχή της εκπαίδευσης σε γατάκια μπορεί μερικές φορές να είναι περίπλοκη. Πώς να αντιδράσετε λοιπόν;

Για να καταλάβετε το αιλουροειδές σας ότι πρέπει να ανακουφιστεί στο κουτί απορριμμάτων του, το βάζετε μέσα αρκετές φορές την ημέρα (μετά τα γεύματά του ή έναν υπνάκο, σε τακτική βάση). Ακόμα κι αν αρχίσει να ανακουφίζεται από καιρό σε καιρό μέσα του, είναι πολύ πιθανό (και φυσικό) να «ξεχνάει» από καιρό σε καιρό. Αντί να τον επιπλήξετε ή να τον τιμωρήσετε, πείτε ένα σταθερό και έγκυρο «όχι» και τον έβαλε αμέσως στο κουτί των απορριμμάτων του.

Οι τιμωρίες και οι απειλές συνήθως δεν λύνουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Πράγματι, αν σε δει να θυμώνεις και να του φωνάζεις όταν ανακουφιστεί, τότε το γατάκι σου θα τείνει να συγκρατηθεί, από φόβο μήπως σε δει να εκνευρίζεσαι. Αντί να χρησιμοποιείτε τιμωρίες, προτιμήστε τις ανταμοιβές! Μόλις ανακουφιστεί στα σκουπίδια του, επαινέστε τον. Πείτε μερικά ενθαρρυντικά λόγια, χάιδεψέ τον και δείξε του ότι είσαι περήφανος για αυτόν. Μπορείτε ακόμη και μερικές φορές να του προσφέρετε μια μικρή λιχουδιά για να τον ανταμείψετε!

Θα σας αρέσει επίσης:

Χρειάζονται οι γάτες ιδιωτικότητα για να κάνουν τις δουλειές τους;

Απορρίμματα γάτας: πότε να τα αλλάξετε;

5 απλά βήματα για να μάθετε τη γάτα σας να πηγαίνει στην τουαλέτα

Πώς να φροντίσετε μια ετοιμοθάνατη ή ηλικιωμένη γάτα;

Καλή ή κακή ιδέα;