Πότε να μεταβείτε σε τροφή για ενήλικες γάτες;

Οι διατροφικές ανάγκες των γατών είναι διαφορετικές από αυτές των ενήλικων γατών. Και για καλό λόγο, εξακολουθούν να μεγαλώνουν! Γι’ αυτόν τον λόγο τα γατάκια πρέπει να επωφελούνται από μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για την προώθηση της ανάπτυξής τους. Αλλά σε ποια ηλικία πρέπει να μεταβείτε στην τροφή για ενήλικες γάτες; Σας τα λέμε όλα σε αυτό το άρθρο!

Η διαφορά μεταξύ της τροφής για γατάκια και της τροφής για ενήλικες γάτες

Όχι μόνο τα γατάκια είναι πιο δραστήρια από τις ενήλικες γάτες, αλλά και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν καλά. Ως εκ τούτου, η τροφή τους είναι συνήθως υψηλότερη σε θερμίδες. Έχει επίσης περισσότερες πρωτεΐνες και λίπος από τις ενήλικες γάτες. Έτσι, εάν μια ενήλικη γάτα έτρωγε τροφή για γατάκια, θα έτεινε να πάρει γρήγορα βάρος.

Επιπλέον, η παρουσία βιταμινών, μετάλλων, ασβεστίου και φωσφόρου είναι προφανώς απαραίτητη για να επιτρέψει βέλτιστη ανάπτυξη των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος γατάκια. Ομοίως με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης.

Πότε να γίνει η μετάβαση;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η τροφή για γατάκια έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Χρυσός, Οι ενήλικες γάτες έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε αυτή τη μετάβαση στα τρόφιμα, διαφορετικά η γάτα σας θα μπορούσε γρήγορα να γίνει υπέρβαρη.

γατάκι τρώει
Πίστωση: chendongshan/iStock

Αλλά σε ποια ηλικία πρέπει να μεταβείτε από την τροφή για γατάκια σε τροφή για ενήλικες; Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από τη γάτα σας. Πράγματι, εκτιμάται ότι τα γατάκια πρέπει να επωφελούνται από μια ειδική τροφή για ανάπτυξη μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον το 90% του ενήλικου βάρους τους.

Για τις περισσότερες γάτες, η μετάβαση πραγματοποιείται επομένως περίπου στην ηλικία των 10 με 12 μηνών. Από την άλλη, για μεγάλες γάτες (Maine Coon, Ragdoll, Norwegian…), γίνεται αργότερα, στην ηλικία των 18 μηνών ή και 24 μηνών. Ο λόγος ? Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν!

Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας κατά τη διάρκεια του ετήσιου ελέγχου της υγείας της γάτας σας, ώστε να μπορεί να σας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την τρίχα σας.

Πώς να κάνετε τη μετάβαση;

Η μετάβαση από τροφή για γατάκια σε τροφή για ενήλικες γάτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, συνήθως χρειάζονται μία έως δύο εβδομάδες για να γίνει αυτή η μετάβαση. Πράγματι, σε περίπτωση πολύ ξαφνικής αλλαγής διατροφής, το αιλουροειδές σας θα μπορούσε να υποφέρει από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές πεπτικές διαταραχές, καθώς το πεπτικό του σύστημα δεν είχε χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα τροφή.

Εκ τούτου, πηγαίνετε σταδιακά. Την πρώτη μέρα, προσθέστε το 1/4 της νέας ροής στην παλιά. Συνεχίστε αυτό για αρκετές ημέρες για να ελέγξετε ότι η γάτα σας χωνεύει καλά αυτή τη νέα τροφή και, στη συνέχεια, προσθέστε το 1/3 της νέας τροφής στην παλιά. Τις επόμενες ημέρες, αυξήστε στο 1/2 και μετά στα 3/4 μέχρι να αντικαταστήσετε πλήρως την παλιά δίαιτα.

Καλό να ξέρω : αυτή η σταδιακή μετάβαση πρέπει να πραγματοποιείται με κάθε αλλαγή τροφοδοσίας. Έτσι, ακόμα κι αν αλλάξετε μόνο τη μάρκα κροκέτας της γάτας σας, για παράδειγμα, θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε σταδιακά τη νέα τροφή στη συνήθη διατροφή της.

Καλή ή κακή ιδέα;

5 λόγοι γιατί