Πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει μια γάτα χωρίς να φάει ή να πιει;

Είτε η γάτα σας χάθηκε είτε βουρκώνει για φαγητό για λίγο, πιθανότατα αναρωτιέστε πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει χωρίς να φάει ή να πιει. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει!

Έως 2 εβδομάδες χωρίς φαγητό

Τεχνικά, μια υγιής γάτα μπορεί να αντέξει περίπου δύο εβδομάδες χωρίς τροφή. Και αυτό μόνο αν έχει ακόμα πρόσβαση στο νερό. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι μετά από δύο ημέρες χωρίς φαγητό, αυτό θα έχει ήδη συνέπειες στη φυσική του κατάσταση. Πράγματι, θα εξασθενεί όλο και περισσότερο, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να αισθάνεται λιποθυμία.

Για να μην πω ότι μπορεί να καταλήξει να δηλώσει α ηπατική λιπίδωση, μια θανατηφόρα ηπατική νόσο εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Πράγματι, όταν μια γάτα σταματά να τρώει, το σώμα της αντλεί αποθέματα λίπους για να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Αλλά το συκώτι των φίλων μας των αιλουροειδών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δυσκολεύεται να επεξεργαστεί γρήγορα το λίπος. Το τελευταίο στη συνέχεια καταλήγει να συσσωρεύεται στον ηπατικό ιστό, προκαλώντας τη νόσο. Γεγονός, πολλές γάτες δεν θα επιζούσαν περισσότερο από τέσσερις ή πέντε ημέρες χωρίς φαγητό.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι γάτες που ήταν υπέρβαρες πριν σταματήσουν να τρώνε είναι πιο πιθανό να πεθάνουν γρήγορα. Γιατί ? Απλά επειδή υπάρχει περισσότερο λίπος για διάσπαση, έτσι το συκώτι μπορεί γρήγορα να καταπονηθεί.

ταξινόμηση συνομιλίας
Credits: iStock / Nils Jacobi

Επιπλέον, οι γάτες εξαρτώνται από ζωική πρωτεΐνη που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, ζωτικής σημασίας για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος που το κρέας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διατροφής τους. Πράγματι, το σώμα τους δεν μπορεί να παράγει αυτά τα αμινοξέα, επομένως είναι απαραίτητο να τα βρίσκουν στην τροφή τους. Ωστόσο, εάν μια γάτα τρέφονταν με τροφή που δεν την περιέχει, θα υπέφερε επίσης από υποσιτισμό.

Καλό να ξέρω : εάν η γάτα σας δεν έχει φάει τίποτα περισσότερο από 48 ώρεςσυνιστάται ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε γρήγορα έναν κτηνίατρο.

Έως 4 ημέρες χωρίς νερό

Κατά μέσο όρο, μια γάτα μπορεί να επιβιώσει τρεις έως τέσσερις ημέρες χωρίς νερό. Είναι επομένως σημαντικά μικρότερο από ό,τι για τα τρόφιμα. Ο λόγος είναι απλός, μετά από 24 ώρες χωρίς να πιείτε ούτε μια σταγόνα, το ζώο θα αρχίσει να αφυδατώνεται.

ο σημάδια που δείχνουν αφυδάτωση στις γάτες αναγνωρίζονται εύκολα: βυθισμένα μάτια, λιγότερο ελαστικό δέρμα, εμφάνιση τρίτου βλεφάρου, απώλεια όρεξης, κόπωση, λαχάνιασμα, ξηρά ούλα…

Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να αφήνετε πάντα ένα μπολ με φρέσκο ​​νερό για τη γάτα σας. Και για να διασφαλιστεί ότι ενυδατώνεται περισσότερο σε περιόδους υψηλής θερμότητας. Πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, θα πεις. Αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κόλπα για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει νερό, όπως να αντικαταστήσετε το μπολ της με μια βρύση.

Θα μπορούσε η γάτα μου να βρει την τροφή της μόνη της;

Εάν ο μικρός σας προστατευόμενος δεν έβρισκε πλέον το δρόμο για το σπίτι του, θα μπορούσε να ταΐσει τον εαυτό του; Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από τη γάτα σας. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν όλα τα αιλουροειδή τις ίδιες κυνηγετικές ικανότητες. Ειδικά δεδομένου ότι οι περισσότερες οικόσιτες γάτες έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να τους προσφέρουν την τροφή τους χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθεια που δεν θα κρατούσαν πολύ στην άγρια ​​φύση.

Ναι, ακόμα κι αν οι σημερινές γάτες εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένα ένστικτα των άγριων προγόνων τους, εξακολουθούν να είναι εξημερωμένα!

Είναι όλες οι εξόδους με τη γάτα σας ωφέλιμες;