Πρέπει να μαλώσετε τη γάτα σας όταν κάνει κάτι ηλίθιο;

Η γάτα είναι ένα ανεξάρτητο ζώο και πολύ συχνά συμβαίνει αυτό να κάνει όπως θέλει. Αλλά αυτό το ζώο είναι πολύ λεπτό, δεν υποστηρίζει το παραμικρό ίχνος βαρβαρότητας εναντίον του. Επιπλέον, όταν κάνει μια βλακεία και τον επιπλήξεις, σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν αντιλαμβάνεται την ενόχληση που προκαλεί στους ανθρώπους.

Η γάτα δεν καταλαβαίνει την έννοια της τιμωρίας

Η εκπαίδευση μιας γάτας είναι σπάνια εύκολη. Αν αυτό το ζώο αρνηθεί να κάνει κάτι, τίποτα δεν θα το κάνει να αλλάξει γνώμη, να είστε σίγουροι. Και αντίστροφα, αν θέλει να κάνει κάτι, θα το κάνει. Όταν η γάτα κάνει κάτι ηλίθιο, δεν το κάνει για να σε εκνευρίσει, αλλά για να ικανοποιήσει τις συμπεριφορικές του ανάγκες. Πράγματι, η γάτα είναι σχετικά άγριο ζώο, χρειάζεται να κάνει τα νύχια της, να παίζει κ.λπ. Δυστυχώς για εσάς, ανταποκρινόμενος στα πρωταρχικά του ένστικτα, βλάπτει τα όμορφα έπιπλα, τις κουρτίνες και άλλα αντικείμενα στο εσωτερικό σας.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, Οι γάτες δεν τιμωρούν τα γατάκια τους κουνώντας τα από το τρίχωμα του λαιμού τους. Πράγματι, η τιμωρία είναι μια άγνωστη έννοια για τους αιλουροειδείς φίλους μας.

Έτσι, όταν επιπλήττετε τη γάτα σας που ξύνει τον καναπέ, θα καταλάβει ότι δεν έχει δικαίωμα να το κάνει όταν είσαι παρών στο δωμάτιο. Ωστόσο, αυτό δεν θα τον εμποδίσει να το κάνει ερήμην σας.

Θετική εκπαίδευση: μια εναλλακτική στην τιμωρία

Επομένως, η τιμωρία ή η επίπληξη δεν είναι η λύση. να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου, γιατί δεν θα καταλάβει τον λόγο αυτής της ξαφνικής επιθετικότητας απέναντί ​​της. Και αντίθετα, θα είναι μόνο πιο προκλητικός, και λιγότερο τρυφερός μαζί σου. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να εστίαση στη θετική εκπαίδευση.

οστεοπαθητική γάτα
Συντελεστές: anna avdeeva / iStock

Για παράδειγμα, αν πιάσετε τη γάτα σας να σκαρφαλώνει σε ένα έπιπλο ενώ δεν της επιτρέπεται, κατεβάστε την πίσω λέγοντάς της «όχι» σε σταθερό τόνο. Μόλις βρεθείτε στο έδαφος, δώστε του ένα μικρό θεραπεύω. Και φυσικά, μην τον μαλώσεις μετά.

Μια γάτα δεν ανακατεύεται αν ικανοποιηθούν οι ανάγκες της

Εάν η γάτα σας έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη, δεν υπάρχει λόγος να τα μπερδεύει. Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχει γρατσουνιές, παιχνίδια, ένα καθαρό και καλά τοποθετημένο κουτί απορριμμάτων, φαγητό self-service, απεριόριστες αγκαλιές, ένα άνετο κρεβάτι, ένα δέντρο γάτας και πιθανώς πρόσβαση στο εξωτερικό, εάν είναι δυνατόν και σύμφωνα με οι ράτσες των γατών.

Μόλις πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθεί η ευημερία του και η ανάγκη του για ελευθερία, η γάτα μπορεί να είναι το καλύτερο ζώο στον κόσμο. Από την άλλη, αν αρχίσει να κάνει βλακείες, να ουρεί παντού ή να γίνει επιθετικός, κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας. Μια γάτα με προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί μερικές φορές να κρύβει μια βαθιά αδιαθεσία λόγω άγχους, σωματικής ταλαιπωρίας ή ασθένειας.

είναι δυνατόν αυτό με τη γάτα μου;

Ποια είναι τα οφέλη των εντομοκροκέτες;