ορίστε σε τι ποσότητες ανάλογα με την ηλικία του

Όπως συμβαίνει με πολλά ζώα, η γάτα χρειάζεται γάλα για να επιβιώσει τους πρώτους μήνες της ζωής της. Στη συνέχεια, όταν ενηλικιωθείτε, το γάλα δεν είναι πλέον απαραίτητο μέρος της διατροφής σας. Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατό να του το δώσει, σε λογικές ποσότητες. Εδώ είναι η ακριβής ποσότητα γάλακτος που πρέπει να δώσει μια γάτα σε κάθε στάδιο της ζωής της.

Για ένα γατάκι

Κατά τη γέννηση, το γάλα είναι η βάση της διατροφής ενός γατάκι. Όπως είναι φυσικό, το γατάκι στρέφεται στο γάλα της μητέρας του. Και αυτό είναι πράγματι που του προτείνεται.

Αλλά εάν η μητέρα δεν μπορεί να ταΐσει τα γατάκια της ή εάν το γατάκι έχει εγκαταλειφθεί, τότε ΜΟΝΟ το μητρικό γάλα. Πράγματι, κανένα άλλο γάλα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του. Ξεχνάμε λοιπόν το αγελαδινό, το κατσικίσιο ή οποιοδήποτε άλλο γάλα που δεν παρασκευάζεται ειδικά για γατάκια.

Καλό να ξέρω : αν δεν έχετε γάλα φόρμουλας, δείτε πώς να ετοιμάσετε επειγόντως γάλα για ένα εξασθενημένο γατάκι: ανακατέψτε 100 ml κατσικίσιο γάλα με 100 ml κρέμα γάλακτος με 12% λιπαρά και έναν κρόκο αυγού. Στη συνέχεια, ρίξτε το παρασκεύασμα σε ένα μπουκάλι.

γατάκι πίνει γάλα
Credits: iStock / Nattakorn Maneerat

Σε περίπτωση που πρέπει να δώσετε γάλα σε φόρμουλα σε ένα γατάκι, ορίστε δόσεις προς σεβασμό :

  • Κατά τις πρώτες 8 ημέρες της ζωής : 7 φορές την ημέρα, με ρυθμό 3 έως 6 ml ανά φιάλη. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, το γατάκι πρέπει να ζυγίζει μεταξύ 90 και 100 g.
  • Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας : 6 φορές την ημέρα, με ρυθμό 4 έως 8 ml ανά φιάλη.
  • Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας : 5 φορές την ημέρα, με ρυθμό 10 έως 20 ml ανά φιάλη.
  • Κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας : 4 φορές την ημέρα, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αύξηση των δόσεων. Σε αυτή την ηλικία, το γατάκι πρέπει να ζυγίζει μεταξύ 450 και 500 g.
  • Κατά τη διάρκεια της πέμπτης εβδομάδας : 3 φορές την ημέρα. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας που είναι απαραίτητο να εισαγάγετε στερεά τροφή (κοκέτες ή/και πατέ).
  • Κατά την έκτη εβδομάδα : 2 φορές την ημέρα. Το υπόλοιπο της δίαιτας πρέπει να είναι στερεό.

Σταδιακά, το γάλα πρέπει σταδιακά να εξαφανιστεί από τη διατροφή του, αυτό ονομάζεται περίοδος απογαλακτισμός. Και στους 2 μήνες, το γατάκι κανονικά δεν χρειάζεται πλέον γάλα.

Για μια ενήλικη γάτα

Έφτασε στην ενηλικίωση, η γάτα δεν έχει πλέον τα ένζυμα απαιτείται για τη σωστή πέψη του γάλακτος. Αυτός είναι ο λόγος που θα ενυδατωθεί μόνο με νερό και θα τραφεί με στερεά τροφή.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να συνεχίσετε να δίνετε γάλα σε μια ενήλικη γάτα, αν της αρέσει. Με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνετε την ακόλουθη δόση: 10 ml/kg. Έτσι, εάν η γάτα σας ζυγίζει 3 κιλά, μπορείτε να της δώσετε 30 ml γάλα μέσα σε 24 ώρες.

Επιπλέον, πρέπει να παραμένει ακριβής. Πράγματι, εάν μια ενήλικη γάτα έπινε γάλα κάθε μέρα, θα μπορούσε να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Καλό να ξέρω : εκτός από γάλα, είναι δυνατό να δοθεί γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι…) στη γάτα σας. Πάντα όμως με αιτιολογημένο τρόπο. Και για καλό λόγο, όχι μόνο θα μπορούσε να έχει πεπτικά προβλήματα αν κατανάλωνε πολύ τακτικά, αλλά θα μπορούσε επίσης να πάρει γρήγορα βάρος. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες των αιλουροειδών.

Πώς να βγάλετε μια γάτα από την κρυψώνα: όλες οι συμβουλές μας!

πώς να τους κάνουμε να ζήσουν μαζί με ασφάλεια;