Μπορούν οι γάτες να φάνε οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι γάτες είναι αυτά που ονομάζονται «αυστηρά σαρκοφάγα». Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς; Ότι οι αιλουροειδείς φίλοι μας δεν μπορούν να φάνε τίποτα εκτός από κρέας; Η απάντηση σε αυτό το άρθρο!

Το να ταΐζετε μια γάτα με λαχανικά είναι σαν να ταΐζετε με κρέας μια αγελάδα

Από μόνη της, η προσθήκη λίγων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μιας γάτας δεν πρόκειται να τη σκοτώσει. Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο θα ήταν να του προσφέρουμε μια αποκλειστικά χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Πράγματι, οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι έχουν χρειάζεται κυρίως ζωική πρωτεΐνη – δηλαδή το κρέας – στη διατροφή τους για να επιβιώσουν. Αυτές οι πρωτεΐνες λοιπόν δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικατασταθούν από φυτικές πρωτεΐνες.

ο ταυρίνηγια παράδειγμα, είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που τα αιλουροειδή δεν μπορούν να συνθέσουν μόνα τους και που πρέπει απαραίτητα να το βρουν στο κρέας ή το ψάρι.

η γάτα τρώει
Credits : Sergey Pakulin/iStock

Είναι ακριβώς το ίδια αρχή με την αγελάδα : το τελευταίο δεν έχει πεπτικό σύστημα σχεδιασμένο για την πέψη του κρέατος. η γάτα δεν είναι φτιαγμένη για να χωνεύει φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να το τρώει περιστασιακά, αλλά δεν πρέπει να είναι το κύριο μέρος της διατροφής του.

Επιπλέον, στην άγρια ​​φύση, οι γάτες τρέφονται μόνο με τη λεία τους (τρωκτικά, πουλιά κ.λπ.). Η μόνη φορά που μπορείτε να τα δείτε να μασάνε φυτά είναι συνήθως να καθαρίσει. Το πεπτικό τους σύστημα είναι συγκεκριμένα κατάλληλο για κατανάλωση ωμού κρέατος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πεπτική τους οδός είναι μικρότερη σε σύγκριση με πολλά άλλα ζώα, γεγονός που τους επιτρέπει να χωνεύουν πολύ εύκολα το ωμό θήραμα.

Αντίθετα, τα ζώα που τρέφονται κυρίως με φυτά χρειάζονται ένα μακρύ έντερο που περιέχει βακτήρια που ζυμώνουν.

Τι μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας εκτός από κρέας;

Όλα τα γεύματα για μια γάτα πρέπει να αποτελούνται κυρίως από κρέας ή ψάρι. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να προσθέσετε και άλλα τρόφιμα στο καθημερινό σας σιτηρέσιο, αν ως συμπλήρωμα ή ως λιχουδιά.

Έτσι, φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, πράσινα φασόλια, αγγούρια, φράουλες, ροδάκινα ή ακόμα και αχλάδια μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα αιλουροειδές. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θέλει να το φάει!

Καλό να ξέρω : τα λαχανικά πρέπει πάντα να είναι μαγειρεμένα ή βρασμένα και τα φρούτα πρέπει να ξεσποριάζονται, να ξεκουμπώνονται, να τεμαχίζονται σε κύβους και να ξεφλουδίζονται πριν τα δώσουμε στα μαλλιά μας.

Όσο για ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί ή δημητριακά, επιτρέπεται επίσης να τα δίνετε περιστασιακά στη γάτα σας. Από την άλλη, η τακτική κατανάλωση αυτών τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές καθώς και, μακροπρόθεσμα, σε πιο σοβαρές παθολογίες όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, η γάτα δεν χρειάζεται καθόλου υδατάνθρακες στη διατροφή της.

Τέλος, όπως μπορείτε να φανταστείτε, Τα ζαχαρούχα τρόφιμα δεν ενδιαφέρουν τη διατροφή των αιλουροειδών. Ειδικά επειδή οι γάτες δύσκολα μυρίζουν τη γλυκιά γεύση, σε αντίθεση με την αλμυρή, την όξινη και την πικρή.

8 συμβουλές για να το κρατήσετε μακριά από τις καλλιέργειές σας

πώς να δημιουργήσετε εύκολα ένα παιχνίδι Star Wars για τη γάτα σας!