μου λείπω η γάτα μου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η γάτα σας λείπετε τόσο όσο της λείπετε όταν φεύγετε; Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα: εργασία, διακοπές ή σπουδές… Αν και το αφήνουμε λίγο πολύ, επηρεάζεται μόνο από την απουσία μας; Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.

Η σημασία της ρουτίνας στις γάτες

Όταν υιοθετούμε μια γάτα, δημιουργεί τις συνήθειές του και εξοικειώνεται με το νέο του περιβάλλον. Βήμα βήμα, καθιερώνει τη θέση του μέσα στην οικογένεια και αναπτύσσει την προσωπικότητά του: ήρεμος, περίεργος, παιχνιδιάρης, συναισθηματικός, φοβισμένος ή μοναχικός. Σε διαφορετική περίπτωση, καθιερώνει μια ρουτίνα που είναι σημαντικό για αυτόν. Η θέση του στο σπίτι είναι απαραίτητη. Επιπλέον, η εξημέρωση των γατών μπορεί να τις κάνει να αγχωθούν και εξαρτώνται κυρίως από την ανθρώπινη οικογένειά τους.

σπιτική γάτα τζίντζερ
Credits: Pexels

Επιπλέον, οι γάτες αναπτύσσονται στοργή και συνήθεια παιχνιδιών με τον ιδιοκτήτη τους. Το σπίτι τους αντιπροσωπεύει επίσης ένα ασφαλές και άνετο μέρος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί γρήγορα να ενοχληθεί αν αλλάξετε κάτι στην καθημερινότητά του. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες : μετακόμιση, νεοφερμένος ή όταν λείπετε πολύ καιρό.

Εξοικειώστε τη γάτα σας με τις απουσίες

Εάν ο μικρός σας σύντροφος απαιτεί συχνά προσοχή, μπορεί γρήγορα να παρατηρήσει την απουσία σας. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Στην πραγματικότητα, Η γάτα σας μπορεί επίσης να μάθει να αντέχει την αναχώρησή σας. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να του ζητήσει πάρα πολλά ευθέως. Αν είσαι πάντα μαζί του και σπάνια βγαίνεις έξω, προσέξτε να μην γίνει πολύ απότομος ο χωρισμός.

Επομένως, προσπαθήστε να συνηθίσετε τη γάτα σας να διασκεδάζει όντας μόνη. Για αυτό, εσείς φεύγουν σταδιακά σε αυτονομία όταν είναι απασχολημένος, τότε θα επιστρέψετε λίγο αργότερα. Είναι σημαντικό να προχωρήστε σταδιακά για να μην το βιάζετε. Ωστόσο, εάν υπάρχουν άλλα άτομα στο κατάλυμα, ή εάν υπάρχουν άλλα ζώα, η έλλειψη θα είναι πολύ λιγότερο αισθητή. Επιπλέον, για το ηθικό του και την υγεία του, φροντίστε να μην τον αφήσετε ποτέ μόνο του για περισσότερο από δύο μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, προγραμματίστε κάποιος να έρχεται να τον επισκέπτεται τακτικά και να τον φροντίζει καλά.

φυτά εσωτερικού χώρου για γάτα
Credits: Maryviolet/iStock

Πραγματική έλλειψη;

Φεύγοντας, μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι να αφήσεις ήσυχη τη γάτα σου. Είναι επίσης πιθανό ότι εσείς βρείτε κάποιες «ανοησίες» κατά την επιστροφή σας. Ωστόσο, η σωστή αντίδραση δεν είναι να το αμφισβητήσουμε, αλλά να το αμφισβητήσουμε αμφισβητήσει αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν έχει ανακουφιστεί αλλού εκτός από το κουτί απορριμμάτων του, αν έχει χυθεί πολλά πράγματα ενώ δεν είναι η συνήθεια του, είναι απαραίτητο να καταλαβεις Γιατί. Συνήθως, δεν είναι για εκδίκησηαλλά μάλλον ένα σημάδι πλήξης και παρεξήγησης, μερικές φορές ακόμη και άγχους.

Όταν μάθουμε να γνωρίζετε τη γάτα σας και τη στάση τηςείμαστε καλύτερα σε θέση να ξέρεις αν ενεργεί από έλλειψη ή όχι. Έτσι, μπορείτε να παρέμβετε ανάντη κατά τη διάρκεια μιας απουσίας. Πράγματι, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι έχει όλα όσα χρειάζεται να παρατηρεί το εξωτερικό, να διασκεδάζει, να πιει, να τρώει και να κοιμάται άνετα. Αν και κανείς δεν μπορεί πραγματικά να ανιχνεύσει τον βαθμό προσκόλλησης ό,τι έχουν τα γατάκια μας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να τα χάσουμε.

σπίτι παράθυρο γάτας
Συντελεστές: Sabina Sturzu/Unsplash

Ζήτημα συνήθειας

Όταν περνάς πολλές φορές με το μαλλί σου, είναι πολύ ευγνώμων. Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε ότι αν δεν το φροντίσετε τόσο πολύ από τη μια μέρα στην άλλη, η έλλειψη θα γίνει αισθητή, γιατί είσαι μέρος της καθημερινότητάς του. Οι πρώτες απουσίες θα είναι σίγουρα οι πιο δύσκολες αλλά, σιγά σιγά, η γάτα θα καταλάβει ότι επιστρέφεις. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, κάποιοι θα το συνηθίσουν πιο γρήγορα από άλλους.

Πράγματι, αν έχει συνηθίσει να διασκεδάζει μόνος του, τα λεπτά θα είναι πολύ πιο λίγα χωρίς εσάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει.αλλά απλά ότι κατάλαβε ότι έπρεπε να φύγεις.

γάτα στην καρέκλα
Συντελεστές: Steve Mitchell/Unsplash

Αν και δεν μπορούμε να τους ρωτήσουμε ευθέως αν τους λείπουμε, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να τους ακούσετε. Κάθε ζώο είναι μοναδικό και έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Έτσι, σε κατανοώντας τη στάση της γάτας σας, θα καταλάβεις πολύ γρήγορα αν νιώθει έλλειψη ερήμην σου ή όχι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός να είσαι ευτυχισμένος στην παρέα σου και ότι αυτός μείνετε ήσυχοι όταν φύγετε για λίγο.

Τι θα λέγατε να δώσετε στη γάτα σας κολοκύθα;

5 συμβουλές για να το αποτρέψετε