Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνει «όχι»;

Όταν λέτε «όχι» με στεγνό, σταθερό τόνο σε έναν σκύλο, αυτός καταλαβαίνει (κανονικά) ότι έχει φερθεί άσχημα. Από την άλλη, όταν το λες στη γάτα σου, φαίνεται να μην ξέρει τι σημαίνει αυτή η λέξη. Ως απόδειξη επαναλαμβάνει την ίδια βλακεία κάθε φορά. Αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνει το νόημα ή το αγνοεί επίτηδες;

Καλό να ξέρω : το να χτυπάς τη γάτα σου, να της φωνάζεις, να τη χαστουκίζεις στους γλουτούς, να της ψεκάζεις νερό ή να χώνεις τη μύτη σου στη βλακεία της είναι συνηθισμένες αλλά εντελώς άχρηστες πρακτικές.

Αυτός είναι ο λόγος που οι γάτες αγωνίζονται με την εξουσία

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας, έχετε τη δυσάρεστη εντύπωση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας κατανοητό. Αλλά, να είστε σίγουροι, εάν η γάτα σας είναι εντελώς αδιάφορη για την εξουσία σας, δεν είναι για να σας ενοχλήσει. Στην πραγματικότητα, τα αιλουροειδή δεν έχουν όχι την ίδια ικανότητα να αμφισβητήσει τον εαυτό του παρά σκυλιά.

Για παράδειγμα, όταν ένας σκύλος κάνει μια βλακεία και τον πιάνουν στα πράσα, ξέρει ακριβώς γιατί τον μαλώνουν. Αυτό δεν συμβαίνει με μια γάτα. Στην πραγματικότητα, η γάτα ενεργεί πάντα σύμφωνα με τα φυσικά της ένστικτα.

Αν λοιπόν η γάτα σας ξύνει τον καναπέ, είναι μόνο επειδήυπακούει στο ένστικτό του. Για αυτό το λόγο, αν τον μαλώσεις, δεν θα καταλάβει τι έκανε λάθος. Αντίθετα, θα το εκλάβει ως προσβολή γιατί, για αυτόν, τον τιμωρείς επειδή είναι γάτα. Θα σας θεωρήσει λοιπόν ως α Κακος άνθρωπος Ελεύθερος. Και αφού δεν θα έχει καταλάβει τι σε στεναχώρησε, θα ξαναρχίσει σίγουρα.

chat puni
Credits: iStock/innovated captures

Ωστόσο, είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει τη δυσαρέσκειά σας, που μεταφράζεται σε ένα «όχι» που λέγεται με δυνατή φωνή. Θα τείνει όμως συσχετίστε τη συμπεριφορά που θέλετε να σταματήσει μαζί σας. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα να σταματήσει να χοροπηδάει στον πάγκο της κουζίνας, για παράδειγμα, αλλά μόνο όταν είστε εκεί. Να είσαι σίγουρος ότι στην απουσία σου θα περάσει υπέροχα.

Είναι ακόμα ικανοί να μορφωθούν

Ακόμα κι αν οι γάτες δυσκολεύονται να καταλάβουν τις αντιδράσεις μας, εξακολουθούν να είναι ικανός να υπακούσει στις εντολές. Πράγματι, είναι αρκετά δυνατό, χάρη στο σύστημα επιβράβευσηςγια να μάθεις στο αιλουροειδές σου να κάθεται, να ξαπλώνει, να δίνει το πόδι ακόμα και να φέρνει.

Με αυτή την έννοια, είναι επίσης δυνατό να διώξουμε την κακή συμπεριφορά. Αλλά για αυτό είναι απαραίτητο να προτείνουν μια εναλλακτική στη γάτα σας.

Έτσι, εάν το αιλουροειδές σας τείνει να γρατσουνίζεται σε όλο το σπίτι, τοποθετήστε πολλά γρύπες όπου προτιμά να ξύνει. Ομοίως, αν έχει την τάση να μασάει τα φυτά σας, προσφέρετέ του είδος δυόσμου και τουείδος δυόσμου.

Τέλος, αν θέλετε πραγματικά η γάτα σας να καταλάβει ότι όταν λέτε «όχι», σημαίνει όχι, συμπεριφέρεται όπως θα έκανε η μητέρα του ! Πράγματι, όταν ένα από τα γατάκια της κάνει κάτι ηλίθιο, η γάτα το ακινητοποιεί. Τότε αυτή βουρτσίζει το ρύγχος του με ένα χτύπημα του ποδιού του et νιαουρίζει απαλά.

Κάνε το ίδιο με το μαλλί σας καρφιτσώνοντάς το και βουρτσίζοντας το ρύγχος του με το δάχτυλό σας ενώ λέτε «όχι» σε σταθερό τόνο. Σε αντίθεση, περιμένετε να επαναλάβετε πολλές φορές πριν το καταλάβει!

Αρέσει στις γάτες η θάλασσα;

πρέπει να χωρίσετε τα μπολ φαγητού και νερού;