Καλή ή κακή ιδέα;

Στη συλλογική φαντασία, οι γάτες τρέφονταν στη φύση με φρέσκα ψάρια. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότερες οικόσιτες γάτες σήμερα αγαπούν τα ψάρια. Οπότε, τελικά, γιατί να μην μοιραστεί το σούσι του με το αιλουροειδές του; Αν και η ιδέα μπορεί να είναι δελεαστική, να ξέρετε ότι κάθε άλλο παρά καλή ιδέα είναι. Εξηγήσεις.

Ψάρι, ένα πιάτο που λατρεύουν οι γάτες

Το ψάρι ως τέτοιο είναι α εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τους αιλουροειδείς φίλους μας. Και αυτό είναι καλό γιατί οι γάτες είναι σαρκοφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πρωτεΐνη για να επιβιώσουν.

Εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να δώσετε στη γάτα σας κουτιά από ψάρια να αλλάξουμε λίγο το κρέας. Ειδικά αφού στις μπάλες μας γενικά αρέσει η μυρωδιά και η ιδιαίτερη γεύση των θαλασσινών.

Ψάρι ναι, αλλά όχι ωμό ψάρι

Αν και το ψάρι συνιστάται στη διατροφή των γατών, πρέπει να είναι πάντα μαγειρεμένο. Πράγματι, ορισμένα ψάρια περιέχουν θειαμινάσηένα ένζυμο που καταστρέφει τη θειαμίνη – αλλά μπορεί να αδρανοποιηθεί με το μαγείρεμα.

Ωστόσο, θειαμίνη, που ονομάζεται επίσης βιταμίνες Β1, είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων των φίλων μας των αιλουροειδών. Στην πραγματικότητα, αν έτρωγαν πολύ ωμό ψάρι – που περιέχεται κυρίως στο σούσι – θα μπορούσαν να υποφέρουν από ανεπάρκεια θειαμίνης. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να εμφανιστούν συμπτώματα: απώλεια όρεξης, νευρολογικές διαταραχές, σπασμοί, καρδιακά προβλήματα… Τελικά, η υπερβολική ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

σούσι γάτας
Credits : iStock / Julia Khvoshch

Τα ψάρια που είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε θειαμινάση (και επομένως πρέπει να αποφεύγονται) είναι: χρυσόψαρο, χρυσόψαρο, γατόψαρο, σαρδέλες, ρέγγα, σκιά, κυπρίνος, τσιπούρα, κιτρινόπτερος τόνος ή μυρωδάτο.

Αντίστροφα, ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε θειαμινάση είναι: ο σολομός, τα κουκούτσια, τα minnows, τα guppies, η πέστροφα, η παπαλίνα ή το σκουμπρί του Ατλαντικού.

Καλό να ξέρω : για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια πιο πλήρη λίστα με ψάρια που πρέπει να αποφύγετε και αυτά που προτιμάτε στη διατροφή της γάτας σας, Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Τα άλλα μειονεκτήματα των ψαριών

Πέρα από τα προβλήματα θειαμίνης, το να ταΐζετε τα ψάρια της γάτας σας μπορεί να έχει και άλλα μειονεκτήματα. Πράγματι, το ψάρι είναι α πηγή αλλεργιών σχετικά συχνό στα αιλουροειδή.

Επιπλέον, τα ψάρια μερικές φορές περιέχουν επικίνδυνες ουσίεςόπως υδράργυρος ή φυτοφάρμακα, που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τις γάτες.

Τέλος, τα ψάρια μπορούν επίσης να περιέχουν απο επιβλαβή βακτήρια ή παράσιτα. Εξ ου και η σημασία να τα μαγειρέψετε πριν τα δώσετε στη γάτα σας.

Τι γίνεται λοιπόν με το σούσι;

Όχι μόνο το σούσι περιέχει ωμό ψάρι, αλλά και συνήθως ενώσεις ρυζιού. Ωστόσο, το ρύζι δεν συνιστάται για τις γάτες. Πράγματι, το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μόρια που οι γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν πεπτικές διαταραχές (έμετος, διάρροια). Επιπλέον, εάν μια γάτα έτρωγε ρύζι πολύ συχνά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

Συνοψίζοντας, Το να δίνετε σούσι στη γάτα σας δεν είναι καλή ιδέα. Ή, αν το θέλετε πραγματικά, είναι καλύτερα να τα ετοιμάσετε μόνοι σας με ασφαλή συστατικά για το αιλουροειδές σας.

Επικοινωνήστε με τη γάτα σας με βελτιωμένη επικοινωνία

είναι δυνατόν αυτό με τη γάτα μου;