Καλή ή κακή ιδέα;

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα μιας πολύ χαριτωμένης γάτας που κερνάει ευτυχώς λίγο γάλα. Στη συλλογική φαντασία, το γάλα είναι το ποτό της γάτας. Στην πραγματικότητα, το να δίνετε γάλα (αγελάδας, πρόβειο ή κατσικίσιο) στη γάτα σας αποθαρρύνεται έντονα!

Μια γάτα μπορεί να έχει πρόβλημα στην πέψη του γάλακτος

Όπως και άλλα θηλαστικά, τα γατάκια τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους. Μόλις απογαλακτιστούν (από 2 μηνών), το γάλα δεν έχει πλέον θέση στη διατροφή της γάτας γιατί δεν το χρειάζονται πια. Επί πλέον, πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζηπου μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές όπως διάρροια και/ή έμετο. Μια γάτα μπορεί επίσης να είναι αλλεργική στο γάλαπου προκαλεί φαγούρα ή ερυθρότητα.

Εάν έχετε ήδη δει ότι η γάτα σας δεν έχει ούτε δυσανεξία ούτε αλλεργία στη λακτόζη (και ότι της αρέσει το γάλα), τίποτα δεν σας εμποδίζει να της δώσετε λίγο 40ml το πολύ την ημέρα. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει πάντα φρέσκο ​​νερό στο μπολ του.

Κατανάλωση γάλακτος: αιτία υπέρβαρου;

Πράγματι ναι, το γάλα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαρο. Είναι πολύ θερμιδικό και Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει τη γάτα σας να παχύνει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Εάν έχετε συνηθίσει τη γάτα σας να πίνει γάλα και έχει εθιστεί σε αυτό, μπορείτε αραιώστε τη μερίδα με νερό.

γάτα μαγιάς μπύρας
Πιστώσεις: chendongshan / iStock

Η παχυσαρκία στις γάτες είναι μια πραγματική μάστιγα, γι’ αυτό πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να τις ασκήσετε αρκετή για να τις διατηρήσετε σε καλή φόρμα!

Τα γατάκια δεν πρέπει να πίνουν αγελαδινό γάλα

Αγελαδινό γάλα ιδιαίτερα πλούσιο σε λακτόζη δεν είναι κατάλληλο για τάισμα γατών. Μόνο το γάλα της γάτας περιέχει τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται το γατάκι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα.

Αν βρείτε ορφανά γατάκια, φροντίστε να πάρετε μερικά γάλα μουνί (εμπορικά διαθέσιμο).

Τι γίνεται με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τυρί και γιαούρτι περιέχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Είναι επομένως αφομοιώνεται πιο εύκολα από τη γάτα.

Μια γάτα αλλεργική στη λακτόζη δεν θα ανεχθεί ούτε αυτές τις τροφές, σε αντίθεση με μια γάτα με δυσανεξία στη λακτόζη που μπορεί να τα τρώει μερικές φορές την εβδομάδα (χωρίς να το καταχραστεί γιατί το τυρί είναι επίσης μια τροφή με πολλές θερμίδες).

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πλένετε τα μπολ της γάτας σας κάθε μέρα