Καλή ή κακή ιδέα;

Το ψωμί είναι ένα κεντρικό μέρος της διατροφής μας. Ως εκ τούτου, δεν είναι ασυνήθιστο για τους φίλους της γάτας μας να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό. Μπορούν όμως οι γάτες να φάνε ψωμί; Στην πραγματικότητα, η απάντηση εξαρτάται από το είδος του ψωμιού. Εξηγήσεις!

Ποτέ ωμή ζύμη!

Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ωμή ζύμη (ζύμη πίτας, ζύμη πίτσας, ζύμη ψωμιού κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, Η ζύμωση της μαγιάς στη ζύμη μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση της ζύμης στα στομάχια της γάτας. Στην πραγματικότητα, στη συνέχεια θα υποστούν έντονο πόνο στην κοιλιά. Αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει διάτρηση του στομάχου τους και να οδηγήσει στο θάνατό τους. Έτσι, εάν η γάτα σας έχει καταπιεί ακατέργαστη πάστα, επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο.

Επιπλέον, εάν μια γάτα καταπίνει ακατέργαστη πάστα σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να πέσει θύμα δηλητηρίαση από αλκοόλ. Ο λόγος ? Το αλκοόλ είναι υποπροϊόν της ζύμωσης!

Ναι, οι γάτες μπορούν να τρώνε ψωμί… αλλά με μέτρο

Από μόνο του, η κατανάλωση ψωμιού δεν είναι επικίνδυνη για μια γάτα, αρκεί η ζύμη να είναι ψημένη. Ωστόσο, συνιστάται ανεπιφύλακτα να τα δίνετε περιστασιακά, με τη μορφή λιχουδιών. Στην πραγματικότητα, Το ψωμί περιέχει κυρίως υδατάνθρακες. Πάνω από όλα, οι γάτες χρειάζονται πρωτεΐνη και λίπος στη διατροφή τους.

πόνος συνομιλίας
Credits: Nataliia Pyzhova / iStock

Το να τους δίνω ψωμί δεν το έκανε καμία θρεπτική αξία. Αντιθέτως, μπορεί να τους κάνει να παχύνουν, να τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας (τύπου διαβήτη), για να μην αναφέρουμε ότι είναι κακό και για τα δόντια τους.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, μια γάτα δεν έχει το μέγεθος ενός ανθρώπου. Μάλιστα, το να του δώσεις ένα πολύ μικρό κομμάτι ψωμί στο μέγεθος ενός νυχιού είναι υπεραρκετό. Αυτός μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας τρόπος να τον κάνετε να καταπιεί ένα δισκίο. Σε αυτή την περίπτωση, μην διστάσετε να προσθέσετε λίγο τυρί από πάνω. Αλλά δεν χρειάζεται να του δώσετε μια φέτα ψωμί ή ένα ολόκληρο σάντουιτς!

Είδη ψωμιού προς αποφυγή

Μερικά ψωμιά μπορεί να είναι επικίνδυνος για αιλουροειδή. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του ψωμιά αρωματισμένα με σκόρδο, σταφίδες ή κρεμμύδια. Αυτά τα τρόφιμα είναι τοξικά για τις γάτες.

Σημειώστε επίσης ότι εάν η γάτα σας έχει κάποια χρόνια ασθένεια (νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία κ.λπ.), είναι καλύτερα να αποφύγετε να της δίνετε ψωμί.

Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη της γάτας σας!

Να γιατί πρέπει να δώσετε στη γάτα σας μαγιά μπύρας