Καλή ή κακή ιδέα;

Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το παγωτό μπορεί να ικανοποιήσει τους πιο γκουρμέ ανάμεσά μας ενώ φέρνει μια αναζωογονητική πινελιά. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μοιράζονται το παγωτό τους με τη γάτα τους, νομίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και για εκείνον. Είναι όμως πραγματικά τόσο καλή ιδέα; Μπορούν τα αιλουροειδή να γλείφουν περιστασιακά λίγο παγωτό χωρίς αυτό να βλάψει την υγεία τους; Απαντήσεις!

Το παγωτό δεν έχει θρεπτική αξία για τις γάτες

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα παγωτά ή τα σορμπέ που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ ή στο παγωτατζίδικο δεν συνιστώνται για το αιλουροειδές σας. Και για καλό λόγο, εκτός του ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία για αυτόν, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς.

Ο λόγος ? Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε γάλα και ζάχαρη ! Πράγματι, τα παγωτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα λακτόζης. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες είναι δυσανεξία στη λακτόζη. Μερικοί είναι ακόμη και αλλεργικοί σε αυτό.

Πράγματι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι αιλουροειδείς φίλοι μας μην τρέφεστε με γάλα, ακόμα κι αν μερικές φορές αγαπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, η μόνη στιγμή στη ζωή τους που χρειάζονται γάλα είναι όταν είναι γατάκια και θηλάζουν τη μητέρα τους. Αλλά, Μόλις τελειώσει ο απογαλακτισμός, το σώμα τους τείνει να αποτυγχάνει να αφομοιώσει τη λακτόζη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές σε αυτά (διάρροια, έμετο κ.λπ.).

παγωτό γάτας
Credits: AkayArda/iStock

Επίσης, το παγωτό τείνει να είναι πολύ γλυκό. Χρυσός, Η ζάχαρη είναι επικίνδυνη για τις γάτες, ο τελευταίος μη μπορώντας να το μεταμορφώσει. Είναι και γι’ αυτό το λόγοστερούνται υποδοχέων γλυκιάς γεύσης και ως εκ τούτου δεν έλκονται από τα γλυκά τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πολύ θερμιδικά για αυτούς.

Ως προς παγωτό σοκολάτα, πρέπει οπωσδήποτε να απαγορευθούν από τη διατροφή της γάτας σας, ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πράγματι, η σοκολάτα είναι μια τοξική τροφή για τα αιλουροειδή λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχει. Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο.

Προσοχή στο σύνδρομο «παγωμένου εγκεφάλου».

Τέλος, να γνωρίζετε ότι, όπως και εσείς, η κατανάλωση παγωτού θα μπορούσε να προκαλέσει στη γάτα σας αυτό που ονομάζεται ” παγωμένος εγκέφαλος“. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οξύ πόνο στο κρανίο και ισχυρό πονοκέφαλο, μετά από συστολή αιμοφόρων αγγείων και νεύρων, ως αντίδραση στο κρύο.

Έτσι θα έχετε καταλάβει, το παγωτό δεν είναι ιδανικές λιχουδιές για το αιλουροειδές σας. Σίγουρα λοιπόν, ένα γλείψιμο δεν θα τον σκοτώσει, αλλά καλύτερα να μην δοκιμάσετε το πείραμα.

3 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να ανταμείψετε σωστά τη γάτα σας

Πότε να μεταβείτε σε τροφή για ενήλικες γάτες;