Καλή ή κακή ιδέα;

Τα ζυμαρικά αποτελούν τη βάση πολλών πιάτων στην ανθρώπινη διατροφή. Και για καλό λόγο, όχι μόνο ετοιμάζονται εύκολα, αλλά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά και οικονομικά. Προτείνεται όμως η κατανάλωσή τους για γάτες; Όχι και τόσο σίγουρο…

Τα ζυμαρικά δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των γατών

Πολλές φορές όταν φτιάχνετε ζυμαρικά, τείνετε να το παρακάνετε. Στη συνέχεια αναρωτιέστε αν μπορείτε να δώσετε τα υπολείμματα από το πιάτο σας στη γάτα σας…

Από μόνο του, ναι, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη σε αυτό, με την προϋπόθεση φυσικά να το δίνετε με μέτρο (μία ή δύο μπουκιές κατά καιρούς). Στην πραγματικότητα, εάν η γάτα σας δεν είναι αλλεργική στο σιτάρι, δεν υπάρχει κίνδυνος να τρώει κατά καιρούς ζυμαρικά. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν του προκαλούν πεπτικές διαταραχές.

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν κανένα θρεπτικό όφελος για το γατάκι σας. Είναι απλά ένα πηγή υδατανθράκων άσχετο με αυτόν. Και για καλό λόγο, οι γάτες είναι πάνω από όλα σαρκοφάγα.

Αυτό σημαίνει ότι Η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται κυρίως από ζωική πρωτεΐνη, και επομένως του κρέατος ή του ψαριού. Πράγματι, χάρη στην πρόσληψη πρωτεΐνης το σώμα τους μπορεί να παράγει ενέργεια, όχι υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, τα ζυμαρικά δεν καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες και δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Επομένως δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής..

γάτα μαγιάς μπύρας
Πιστώσεις: chendongshan/iStock

Καλό να ξέρω : μια ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να είναι η αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας των φίλων μας των αιλουροειδών, εξ ου και η σημασία να τους εγγυόμαστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Προσέξτε να σερβίρετε πάντα τα ζυμαρικά «σκέτα»

Εάν αποφασίσετε να μοιραστείτε το πιάτο σας με τα μακαρόνια με τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι μαγείρευτος και ότι δεν είναι καρυκευμένα. Πράγματι, ενώ η κατανάλωση ζυμαρικών δεν είναι επικίνδυνη για τη γάτα σας, αυτό δεν συμβαίνει με τις σάλτσες, το αλάτι, το βούτυρο, την κρέμα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και άλλα μπαχαρικά. Εκ τούτου, τα ζυμαρικά που σερβίρετε θα πρέπει να είναι πάντα «σκέτα».

Ο λόγος ? Όχι μόνο μερικά από αυτά τα τρόφιμα μπορούν να είναι τοξικός για το αιλουροειδές σας, αλλά επιπλέον είναι συχνά επίσης υψηλή σε λιπαρά. Η κατάποσή τους θα μπορούσε επομένως να έχει αντίκτυπο στην υγεία και το βάρος της γάτας σας.

Σημειώστε επίσης ότι εάν το κατοικίδιό σας είναι ήδη υπέρβαρο, καλύτερα να αποφεύγετε να του δίνετε ζυμαρικά, έστω και περιστασιακά. Το ίδιο αν είναι διαβητικός.

Και ολόκληρα τα ζυμαρικά;

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινά από τα λευκά ζυμαρικά. Από ανθρώπινη σκοπιά, αυτό είναι απολύτως αληθές. Από την άλλη πλευρά, για τις γάτες, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Πράγματι, όπως είπαμε και παραπάνω, τα ζυμαρικά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για αιλουροειδή. Και το ότι είναι πλήρεις δεν αλλάζει τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ελαφρώς λιγότερες θερμίδες παρά λευκά ζυμαρικά και πλουσιότερο σε φυτικές ίνες.

Πώς να συνηθίσετε τη γάτα σας σε μια νέα γέννα: όλες οι συμβουλές μας!

5 υπέροχες ιδέες για να παίζει η γάτα σας ΜΟΝΗ