Καλή ή κακή ιδέα;

Η γάτα σας δεν πίνει πολύ νερό, ίσως αναρωτιέστε αν δίνοντάς της χυμό φρούτων θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να την ενυδατώσετε… Ή το γατάκι σας έχει πιει από το ποτήρι σας χωρίς να το προσέξετε. Σε κάθε περίπτωση, μάθετε σε αυτό το άρθρο εάν το να δίνετε ή όχι χυμό φρούτων στη γάτα σας κάνει καλό στην υγεία της!

Μια γουλιά χυμού δεν θα σκοτώσει τη γάτα σας

Στον εαυτό του, Ο χυμός φρούτων είναι ασφαλής για τις γάτες. Αυτό σημαίνει ότι αν το αιλουροειδές σας πίνει περιστασιακά μία ή περισσότερες γουλιές χυμό πορτοκαλιού ή μήλου, προφανώς δεν πρόκειται να το σκοτώσει. Πράγματι, εκτός από το να τον δροσίσει και να του φέρει βιταμίνη C, δεν θα έχει άλλη επίδραση πάνω του.

Ωστόσο, εάν θέλετε να δίνετε περιστασιακά το χυμό φρούτων σας ως απόλαυση, καλό είναι να μην το κάνετε. Στην πραγματικότητα, η γάτα σας θα μπορούσε τελικά βουρκώσει το νερό του στ ‘αλήθεια ! Προτιμήστε λοιπόν να του δίνετε μικρά κομμάτια φρούτων (προσέχετε πάντα να τα σπέρνετε, να τα ξεκουμπώνετε και να τα ξεφλουδίζετε).

Ο υπερβολικός χυμός φρούτων μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη γάτα σας

Ακόμα κι αν ο χυμός φρούτων δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους φίλους μας, μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί προβληματικός εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα και μακροπρόθεσμα.

χυμός φρούτων γάτα
Συντελεστές: iStock / Marvin Rieck

Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φρούτα (ή λαχανικά) στη διατροφή τους, πόσο μάλλον ζάχαρη! Η απόδειξη, δυσκολεύονται ακόμη και να ανιχνεύσουν τη γλυκιά γεύση. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να υποφέρουν από δηλητηρίαση από εσπεριδοειδή… Η διατροφή τους λοιπόν πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από πρωτεΐνες, δηλαδή κρέας.

Έτσι, το να τους δίνετε τακτικό χυμό φρούτων μπορεί να τους προκαλέσει πεπτικές διαταραχές (έμετος, διάρροια). Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξή τους σχετικά σοβαρές παθολογίες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Ναι, οι γάτες δεν χρειάζονται ζάχαρη για να επιβιώσουν, το σώμα τους δεν είναι φτιαγμένο για να αφομοιώνει τους υδατάνθρακες. Αντί να τα μετατρέπει σε ενέργεια, επομένως τις περισσότερες φορές τα μετατρέπει σε λίπος!

θα το είχες καταλάβει, καλύτερα να αποφεύγετε να δίνετε χυμό φρούτων στη γάτα σας. Όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο για αυτόν με την πάροδο του χρόνου. Για να μην αναφέρουμε ότι οι χυμοί φρούτων μερικές φορές περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως συντηρητικά ή γλυκαντικά.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα γατάκι με γιογιό;

Αρέσει στις γάτες η θάλασσα;