Η γάτα μου νιαουρίζει και ξύνει την πόρτα μου τη νύχτα: πώς μπορώ να το σταματήσω;

Η γάτα σας έχει την ενοχλητική τάση να σας ξυπνά κάθε βράδυ. Ωστόσο, έχετε προσπαθήσει τα πάντα για να τον αποτρέψετε. Πήρες ακόμη και τη σπαρακτική απόφαση να κλείσεις την πόρτα του υπνοδωματίου σου όταν πήγαινες για ύπνο, εμποδίζοντάς τον έτσι να έρθει να έρθει μαζί σου. Αλλά τίποτα δεν βοηθάει, το αιλουροειδές σας συνεχίζει να σας ξυπνά ξύνοντας και νιαουρίζοντας απελπισμένα στην πόρτα σας. Πώς όμως να τον κάνεις να σταματήσει;

Καλό να ξέρω : ακόμα κι αν το να ξυπνάς κάθε βράδυ μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αποδειχθεί τρομερά εξουθενωτικό, θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε ότι είναι άχρηστο να ασκείς βία στη γάτα σου. Εκτός από το να βλάψει τη σχέση σας, δεν θα αλλάξει τίποτα στη νυχτερινή του συμπεριφορά.

1. Κάντε υγειονομικό έλεγχο

Εάν το αιλουροειδές σας έχει τη συνήθεια να σας κρατά ξύπνιους για ένα μεγάλο μέρος της νύχτας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το πάτε στον κτηνίατρο για έλεγχο υγείας. Και αυτό ειδικά αν είναι άνω των 10 ετών.

Στην πραγματικότητα, πολλές ασθένειες μπορεί να οδηγήσει σε άκαιρο νιαούρισμα τη νύχτα καθώς και σε ασυνήθιστη νυχτερινή δραστηριότητα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμό, υπέρταση ή γεροντική άνοια.

2. Παίξτε μαζί του πριν κοιμηθείτε

Μόλις ο κτηνίατρος αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, μπορείτε να αρχίσετε να δοκιμάζετε διαφορετικές στρατηγικές. Πρώτα, ξεκινήστε με δώστε στη γάτα σας περισσότερη προσοχή από ό,τι συνήθως τη νύχτα πριν πάτε για ύπνο. Ειδικά αν η μπαλίτσα σου έχει περάσει όλη μέρα μόνη σου στο σπίτι!

Για να γινει αυτο, Παίξτε με τη γάτα σας τουλάχιστον 30 λεπτά έως 1 ώρα μέσα σε δύο ώρες από το να πάτε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα τον τονώσετε, αλλά θα τον κουράσετε, ενθαρρύνοντάς τον να ξεκουραστεί μετά από τόση δραστηριότητα (και επομένως να σας αφήσει να κοιμηθείτε!).

Επιπλέον, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και να καταχραστείτε χάδια και αγκαλιές λίγο πριν τον ύπνο!

3. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο μπροστά από την πόρτα

Είναι γνωστό ότι οι γάτες μισούν το περπάτημα σε αλουμινόχαρτο. Για να αποτρέψετε τη γάτα σας να πλησιάσει πολύ την πόρτα του υπνοδωματίου σας, μη διστάσετε να το κάνετε στρώστε το έδαφος μπροστά του με αλουμινόχαρτο !

πόρτα γάτας
Πιστώσεις: gurinaleksandr / iStock

Φυσικά, αυτό δεν θα εμποδίσει το αιλουροειδές σας να νιαουρίσει, αλλά τουλάχιστον θα κρατηθεί σε απόσταση και δεν θα μπορεί να ξύσει. Είναι λοιπόν πιθανό να βαρεθεί πιο γρήγορα…

4. Ταΐστε τον αργά το βράδυ

Εκτός από την ανάγκη για προσοχή, η γάτα σας μπορεί να προσπαθήσει να σας ξυπνήσει τη νύχτα για τον απλό λόγο ότι πεινάει. Ναι, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι αρπακτικά του λυκόφωτοςπου σημαίνει ότι έχουν τη συνήθεια να τρέφονται μόλις νυχτώσει.

Προσπάθησε λοιπόν δώστε του το βραδινό του γεύμα λίγο πριν πάτε για ύπνο. Με το να έχει γεμάτο στομάχι, θα υπάρχει λοιπόν μια καλή πιθανότητα να αποφασίσει να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τουλάχιστον να μείνει ήσυχος.

Και αν το αιλουροειδές σας έχει συνηθίσει να τρώει όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, μη διστάσετε χωρίστε τη βραδινή σας μερίδα σε δύο γεύματα : το πρώτο στις 5 μ.μ., όταν επιστρέφετε σπίτι, και το δεύτερο στις 10 το βράδυ, όταν πηγαίνετε για ύπνο.

5. Κλείσε τον για το βράδυ σε άλλο δωμάτιο

Εάν καμία από τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω δεν λειτουργεί, έχετε μια τελευταία λύση: κλειδώστε τη γάτα σας σε άλλο δωμάτιο, αν έχετε τη δυνατότητα. Ακόμα καλύτερα, κλειδώστε το στο ισόγειο αν για παράδειγμα η κρεβατοκάμαρά σας βρίσκεται στον πρώτο όροφο.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, το να κλειδώνετε τη γάτα σας δεν σημαίνει να την αφήνετε μόνη της όλο το βράδυ σε μια ντουλάπα! Πρώτα απ ‘όλα, το δωμάτιο ή το μέρος που έχετε επιλέξει πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να μην αισθάνεται πολύ στριμωγμένο. Επιπλέον, θα έπρεπε έχουν πρόσβαση στο κουτί απορριμμάτων τουςτα μπολ με φαγητό και νερό, τα κλινοσκεπάσματα και τα παιχνίδια του.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Θα σας αρέσει επίσης:

Είναι όλες οι εξόδους με τη γάτα σας ωφέλιμες;

υποχρεωτικά βήματα