εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα!

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί άμεσα η πηγή του προβλήματος και να αντιδράσετε γρήγορα. Και για καλό λόγο, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των φίλων μας των αιλουροειδών, ακόμη και θανατηφόρες για αυτούς!

1. Βουλιμία

Η γάτα είναι α ευκαιριακό ζώο. Μάλιστα, όσον αφορά το φαγητό, παίρνει ό,τι του δίνουν εκείνη την ώρα, πάντα με την ιδέα ότι μπορεί να ξεμείνει αργότερα.

Μερικά αιλουροειδών καταφέρνουν τέλεια να διαχειριστούν αυτόν τον φόβο της απώλειας, ενώ άλλα όχι. Αντιθέτως, αυτά έχουν την τάση να καταβροχθίζουν το φαγητό τουςσαν να είχαν τον διάβολο στα τακούνια τους, ακόμη τρώνε όλο το περιεχόμενο του μπολ τους παρόλο που δεν πεινάνε πια. Άλλωστε περισσότερα λαχταράτε φαγητό όλη την ημέρασαν να μην ήταν ποτέ ικανοποιημένοι.

Αυτή η βουλιμική συμπεριφορά μπορεί να έχει πολλές προελεύσεις: άγχος, πλήξη, έλλειψη στοργής, ανταγωνισμός με άλλο ζώο την ώρα του φαγητού, υπερκατανάλωση τροφής… Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ενεργείτε γρήγορα, ιδίως αναζητώντας βοήθεια από έναν κτηνίατρο ή έναν συμπεριφοριστή αιλουροειδών. Πράγματι, η βουλιμία στις γάτες μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει σημαντική αύξηση βάρους – και επομένως προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική νόσο κ.λπ.) – αλλά και άλλες παθήσεις, όπως πεπτικές διαταραχές ή κίνδυνο ασφυξίας.

η γάτα τρώει
Credits : Sergey Pakulin/iStock

Καλό να ξέρω : Οι καλές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από μικρή ηλικία! Εκ τούτου, ταΐσει ένα γατάκι 1 μηνός ή περισσότερο απαιτεί γνώση καθώς και κάποια προσοχή για να μην κάνεις λάθη. Σημειώστε ότι μια ήδη ενήλικη γάτα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ενσωματώσει αυτή τη μάθηση.

2. Ανορεξία

Αντίθετα, μερικές γάτες αποφεύγουν τα μπολ τους, οδηγώντας ανεπανόρθωτα σε απώλεια βάρους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης σύνηθες να παρατηρείται μεγάλη κόπωση στο ζώο, έλλειψη αντιδραστικότητας ή ακόμα και κατάθλιψη.

Πάλι εδώ, ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να είναι η αιτία (νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνος, πόνος στο στόμα…), εξ ου και η σημασία της επίσκεψης στον κτηνίατρο. Μόλις όμως αποκλειστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες συμπεριφοράς: άγχος που σχετίζεται με αλλαγή περιβάλλοντος ή διατροφής, άγχος αποχωρισμού, έλλειψη δραστηριότητας κ.λπ.

3. Η πικα

Η Pica είναι μια διατροφική διαταραχή που προκαλεί τις προσβεβλημένες γάτες τρώνε μη βρώσιμα είδη. Μπορεί να είναι πέτρες, υφάσματα, πλαστικό, τρίχες ή ακόμα και περιττώματα.

Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς η γάτα μπορεί όχι μόνο να πνιγεί, αλλά μπορεί επίσης να καταπιεί ένα αντικείμενο που είναι δυνητικά τοξικό για αυτήν. Για να μην αναφέρουμε ότι το κίνδυνος εντερικής απόφραξης είναι ψηλά.

η γάτα τρώει χαρτί περιτυλίγματος
Credits: Jelena Irikova / iStock

Αφού αποκλειστούν όλα τα ιατρικά αίτια (διατροφικές ανεπάρκειες, εντερικά παράσιτα, όγκοι εγκεφάλου κ.λπ.), τότε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ψυχολογικά αίτια.

Οι συμβουλές μας για να ταΐζετε καλά τη γάτα σας

Σε κάθε περίπτωση, για να αποτρέψετε μια γάτα να υποφέρει από διατροφικές διαταραχές, υπάρχουν διάφορες λύσεις:

  • Ταΐστε τον σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Χωρίστε την ημερήσια μερίδα φαγητού σας σε τρία έως πέντε γεύματα την ημέρα (περισσότερα αν είναι δυνατόν).
  • Ποτέ μην τον ταΐζετε εκτός γευμάτων.
  • Σερβίρετε του τα γεύματά του σε ένα ήσυχο, κλειστό δωμάτιο, μακριά από άλλα ζώα του σπιτιού.
  • Διαφοροποιήστε το φαγητό σας (αλλά πάντα προτιμάτε μια δίαιτα υψηλότερης ποιότητας!)
  • Κάντε τις ώρες των γευμάτων πιο διεγερτικές επιλέγοντας παιχνίδια με κροκέτες (Pipolino, κ.λπ.) ή κρύβοντας το φαγητό σας.
  • Παίξτε μαζί του αρκετές φορές την ημέρα για να καταπολεμήσετε το άγχος και την πλήξη.

3 ασταμάτητα κόλπα για να φέρετε τη γάτα σας στο σπίτι

5 συμβουλές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αντιμετωπίσει το κολάρο