Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζετε νερό στη γάτα σας

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το να ψεκάζετε μια γάτα με λίγο νερό όταν κάνει κάτι ανόητο είναι ένας καλός τρόπος για να την πειθαρχήσετε, χωρίς να την πληγώσετε. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι εντελώς ψευδές! Όχι μόνο είναι άχρηστο, αλλά βλάπτει και τη σχέση που έχετε με το αιλουροειδές σας. Εξηγήσεις!

Η μέθοδος ψεκασμού νερού: πώς λειτουργεί;

Μερικοί ιδιοκτήτες γατών πιστεύουν ότι το να ρίξουν λίγο νερό στο πρόσωπο της τρίχας τους μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους μάθουν πώς να αποφεύγοντας ορισμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Πράγματι, φαντάζονται ότι αν η γάτα τους πάρει έναν ακίνδυνο πίδακα νερού ενώ κάνει κάτι λάθος, δεν θα αναπαράγει ξανά αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα όταν πηδάει στον πάγκο της κουζίνας ή ξύνει τον καναπέ.

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου εξηγούν ότι είναι ωστόσο απαραίτητη αποφύγετε να στοχεύσετε στο πρόσωπο του ζώου. Επιπλέον, είναι απολύτως απαραίτητο να κρυβω ώστε η γάτα να μην ξέρει ότι αυτή η δυσάρεστη χειρονομία προέρχεται από τον ιδιοκτήτη της. Δεν ξεγελιέται όμως…

Λόγοι για να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτή τη μέθοδο στη γάτα σας

Στην πραγματικότητα, το «ανεπιθύμητες» συμπεριφορές που υιοθετεί η γάτα σας είναι εντελώς φυσικός στο μυαλό του. Πράγματι, το να ξύνουν τα νύχια τους, να σημαδεύουν την επικράτειά τους ή να σκαρφαλώνουν σε ψηλά σημεία είναι το πιο φυσιολογικό για αυτούς. Εκ τούτου, δεν το κάνει ποτέ για να σε ενοχλήσει.

Μπορεί επομένως να είναι δύσκολο για αυτόν να συσχετίσει τον πίδακα νερού με τη συμπεριφορά του στη στιγμή. Πόσο μάλλον που η έννοια της τιμωρίας του είναι εντελώς ξένη. Από την άλλη, μπορεί εύκολα συνδεθείτε μαζί σας, ο άνθρωπός του. Και αυτό ακόμα κι αν κρύβεσαι! Πράγματι, η γάτα σας δεν είναι ανόητη και ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι ο καναπές που την έχει εμποτίσει. Τότε καταλαβαίνει ότι αυτός στον οποίο είχε απόλυτη εμπιστοσύνη μπορεί τον προδώσει και ότι δεν είναι πλέον ασφαλής μαζί του. Τότε θα έχει τείνουν να σε αποφεύγουνεσείς…

κουβέντα
Credits: iStock / Mary Swift

Όπως θα έχετε καταλάβει, χρησιμοποιώντας μια τέτοια μέθοδο, παίρνετε το ρίσκοζημιά για πάντα τη σχέση που έχετε με τη γάτα σας. Και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των φίλων μας των αιλουροειδών… Αλλά και ρισκάρεις βάλε τον μέσα από την κόλαση. Και για καλό λόγο, αυτοί οι αδιάκοποι ψεκασμοί νερού θα μπορούσαν βαθιά τονίζει το αιλουροειδές σου.

Αλλά τότε τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού;

Η μέθοδος εκτόξευσης νερού εξαρτάται πάνω από όλα από την παρουσία σας. Και αυτό είναι επίσης που το καθιστά αναποτελεσματικό. Πράγματι, όταν η γάτα σας πηδάει στην επιφάνεια εργασίας ή γρατσουνίζει τον καναπέ ερήμην σας, τίποτα δε θα συμβεί. Η επιθυμητή συσχέτιση δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Εάν θέλετε πραγματικά η γάτα σας να σταματήσει αυτό το είδος συμπεριφοράς, πρέπει πρώτα να καταλάβετε γιατί ενεργεί με αυτόν τον τρόπο και να της δώσετε λίγο κατάλληλη λύση. Μπορείτε για παράδειγμα εμπλουτίστε το περιβάλλον σας να καλύψει όλες τις ανάγκες τους. Επενδύστε λοιπόν σε ένα δέντρο γάτας, ένα ξύσιμο στύλο, ράφια τοίχου… Και πάνω από όλα, τοποθετήστε τα στη σωστή θέσηδιαφορετικά η γάτα σας δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ.

Επιπλέον, σκεφτείτε πάντα επιβράβευση η γάτα σας όταν υιοθετήσει την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιεί το ξύσιμο στύλο αντί για τον καναπέ σας, επαινέστε τον και δώστε του μια λιχουδιά για να τον ενθαρρύνετε. Ναι, με τις γάτες, υπάρχει μόνο το θετική ενίσχυση που λειτουργεί για να διορθώσει τις συμπεριφορές τους! Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η γάτα σας δεν πρέπει ποτέ να σας φοβάται. Αντιθέτως, πρέπει να μπορεί να σε εμπιστεύεται απόλυτα.

6 συμβουλές για να αναπτύξετε έναν πραγματικό δεσμό με τη γάτα σας

τι να κάνω για να τον ενθαρρύνω να φάει;